یکی از لوازم بسیار ضروری در هر مکان و خانه ای جعبه کمک های اولیه است، این وسیله به ویژه در مکان هایی چون مدرسه، کارگاه، محیط های صنعتی، انبار، دانشگاه و امثال آن که رفت و آمد در آن بسیار است بسیار ضروری به نظر می رسد. این جعبه که با نام جعبه First aid نیز شناخته می شود، از جمله لوازمی است که در موقعیت های خطر و بحران می تواند بسیار کاربردی باشد، اما این که ماهیت این جعبه چیست، چه کاربردهایی دارد، محل قرارگیری آن کجاست و چه چیزهایی باید در آن قرار داد از جمله مواردی است که در این مقاله به آن ها خواهیم پرداخت.
جعبه کمک های اولیه در واقع یک جعبه یا کیف است که در آن لوازم، داروها، ابزار و وسایل پزشکی اورژانسی نگهداری می شود تا در مواقع لزوم بتوان با کمک آن ها فرد مصدوم را مداوا کرد یا تا رسیدن عوامل اورژانس اقدامات اولیه پزشکی را در مورد مصدوم انجام داد.
این وسیله به اندازه ای ضروری و حیاتی است که حتی در مسافرت ها، اردوها، پیک نیک، کوهنوردی و امثال آن نیز بهتر است که یک جعبه کمک های اولیه کوچک همراه داشته باشید، چرا که حادثه خبر نمی کند و ممکن است به آن نیاز پیدا کنید.
همانطور که از نامش پیدا است این کالا برای مواقع بحران و خطر و اقدامات اولیه پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد، پس وسایلی که در آن قرار می گیرد از جمله لوازم ضروری هستند به طور مثال داروهای مسکن، ابزار و لوازم بانداژ و پانسمان، مایع ضد عفونی کننده، چسب زخم، بتادین، الکل، پماد سوختگی یا ژل سوختگی، پنبه بهداشتی، تب سنج، فشار سنج، پنس پزشکی و... در آن قرار می گیرند. این ها در واقع لوازمی هستند که در مواقع بحرانی یا مصدوم شدن یک شخص در انبار می توانید از آن ها استفاده کنید تا با شرایط بهتری بیمار یا مصدوم را به مراکز درمانی منتقل کرده و یا منتظر عوامل اورژانس باشید.
اگرچه استفاده خودسرانه از داروها به هیچ عنوان توصیه نمی شود اما وجود برخی داروها برای مواقع ضروری می تواند منطقی و آینده نگرانه باشد، داروهایی که تهیه آن ها بدون نسخه مجاز است از جمله مواردی است که می توانید استفاده کنید از جمله آسپرین، استامینوفن، هیوسین که برای دل درد و دل پیچه کاربرد دارد، قرص دیفنوکسیلات، قرص ضد حساسیت و آلرژی، قرص های سرما خوردگی، ضد تهوع ها و...
نکته مهمی که در مورد داروهای موجود در جعبه کمک های اولیه باید در نظر داشته باشید این است که تاریخ انقضای آن ها باید به شکل مداوم چک شود و داروهایی که منقضی شده اند را از جعبه خارج کنید.
نکته بسیار مهم آنکه، این جعبه و به خصوص داروهای آن بایستی همیشه دور از دسترس کودکان قرار گیرد یا بر سر راه کارگران قرار نگیرد. بعلاوه بر روی شیشه هر یک از داروها بر چسب باشد تا در موقع استفاده اشتباهی رخ ندهد. بعضی از داروها را فقط تا تاریخ معینی می توان بکار برد و این نکته خیلی مورد توجهی است. زیرا پس از مدت ثبت شده خاصیت خود را از دست داده و نه فقط اثرش از بین می رود، بلکه ممکن است باعث مسمومیت گردد.
باید توجه داشت که استعمال آسپرین و ترکیبات دیگر که حاوی این ماده شیمیایی می باشد، در نزد مبتلایان به ناراحتی معده ممکن است ایجاد خونریزی کند. بنابراین بهتر است موقع استفاده از این ها نکته مزبور مورد توجه قرار گیرد. همچنین درمورد قرص ویتامین ث، چون خاصت اسیدی دارد، احتمال چنین عارضه ای را در پیش خواهد داشت.
مهمترین نکته در مورد محل قرار دادن جعبه کمک های اولیه آن است که جعبه را در محلی امن و در دسترس قرار دهید اما باید توجه داشته باشید که این جعبه را از دسترس کودکان دور نگه دارید. معمولا جعبه کمک های اولیه را در محلی نصب می کنند، در صورتی که به جای جعبه از کیف کمک های اولیه استفاده می کنید می توانید آن را در انبار، کابینت یا محلی مناسب قرار دهید تا در مواقع ضروری بتوانید سریعا به آن دسترسی داشته باشید.
از آنجایی که در مراکز صنعتی و کارگاهی احتمال بروز حادثه بیشتر است، جعبه کمک های اولیه در چنین محیط هایی باید کامل تر باشد. می توان گفت که لوازمی که وجود آن ها در انبار ضرورت دارد شامل موارد زیر است:
جعبه کمک های اولیه بر اساس کاربرد و ابعادی که دارد به انواع مختلفی تقسیم می شود که شامل موارد زیر است:
این مدل جعبه ها برای نصب شدن روی دیوار طراحی شده اند و در ابعاد بزرگ و کوچک تولید می شوند. دارای طبقه بندی برای قرار دادن وسایل هستند و بسیار مناسب برای استفاده در انبار، کارگاه، کارخانه، مدرسه و... است.
در واقع یک کیف دستی است که دارای محفظه های مختلف برای قرار دادن اقلام ضروری است، این کیف ها قابلیت جابجایی دارند و می توانید آن ها را در خودرو، محل کار یا منزل استفاده کنید. این کیف ها در ابعاد مختلفی قابل تهیه هستند.
یکی از نکاتی که در زمان استفاده از جعبه کمک های اولیه باید در نظر داشته باشید این است که بسیاری از لوازم و داروهای آن قابل انقضا هستند، بنابراین توصیه می شود که هر 6 ماه یک بار تمام لوازم جعبه کمک های اولیه را بررسی کرده و در صورت منقضی شدن آن ها را با محصولات نو و دارای تاریخ انقضای بیشتر جایگزین کنید.
جعبه کمک های اولیه یا همان کیسه امداد را در دمای بین ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتی گراد نگهداری کنید. بهتر است که درون جعبه کمک های اولیه چراغ قوه قرار دهید اما تا زمانی که از آن استفاده نمی کنید، باطری های آن را خارج کنید و در مواقع نیازباطری ها را مجددا داخل آن بیندازید.
باید بدانید که شرایط نگهداری جعبه یا کیف کمک های اولیه شرایط خاصی است، بنابراین باید با نکات مراقبتی و احتیاطی این محصول آشنا باشید. در این بخش با برخی از نکات مهم در نگهداری و کاربرد کمک های اولیه آشنا می شوید.