در طراحی انبارها نکاتی را الزاما باید لحاظ کرد که بعد از پیاده سازی و ساخت انبار دچار کمترین مشکل باشیم. این نکات غالبا عمومی و مشترک و یک سری نکات اختصاصی می باشندکه در مرحله طراحی باید در نظر گرفته شود. هرکدام از این انبارها باید دارای نکاتی ایمنی باشند که رعایت آنها موجب کاهش خسارات و آتش سوزی خواهد گردد.
به طور کلی چون مواردی که در طراحی انبار لازم است دیده شود حالت عمومی دارد. مسائل مطروحه به کلیه انبارها بازخواهد گشت. انبارها از نظر فرم ساختمانی به سه صورت زیر می باشند:
ردیف |
مکان |
متراژ |
1. |
دفتر سرپرست انبار |
15.6 مترمربع |
2. |
دفترکارمندان (به همراه مأمورین خرید) |
به ازای هرکارمند حداقل 3.3 متر مربع |
بایگانی حدود 1متر مربع |
||
3 |
اتاق استراحت |
15 مترمربع برای 4 نفر |
4. |
انبار پوشیده |
عرض 12تا 15 متر طول از 18 تا 30 متر ارتفاع از 5 تا 7 متر |
5. |
انبار روباز (جهت دپوی انواع میلگرد، قالبها و...) |
1000 مترمربع |
همچنین، انبار نیاز به مکان های زیر بسته به تعداد پرسنل و نوع و حجم اقلام نگهداری شونده دارد:
جهت تعیین طراحی مناسب فیزیک انبار، باید در ابتدا محل مناسبی را برای انبار در نظر رفت که در این راستا مهم ترین عوامل عبارتند از:
از مهمترین عوامل در چیدن و استقرار کالاها عبارتند از:
یک روش ساده عبارت است از چیدن اقلام به ترتیب میزان مصرف آنها یعنی ابتدا اقلام تند مصرف سپس اقلام میان مصرف و بعد اقلام کند مصرف. به طور کلی میتوان به شرح زیر روش های چیدمان را دسته بندی کرد.
ردیف |
عنوان روش |
مزایا |
معایب |
ویژگی ها و نیازمندیها |
1 |
به ترتیب شماره یا حروف (حداکثر موجودی) |
- سادگی دسترسی به اقلام مختلف |
- محتاج فضای زیاد - بلا استفاده ماندن بخش زیادی از انبار - مشکل در هنگام ورود اقلام جدید |
- داشتن کاتالوگ یا دفتر راهنمای اقلامی - استاندارد بودن اقلام مورد استفاده - حداکثر موجودی مورد نیاز ثابت و معلو م برای هر قلم |
2 |
به ترتیب شماره یا حروف (حداقل موجودی) |
- جلوگیری از اتلاف فضای انبار - |
- مفقود یا پنهان ماندن اقلام از دید انباردار - مشکل در هنگام ورود اقلام جدید |
- داشتن کاتالوگ یا دفتر راهنمای اقلامی - استاندارد بودن اقلام مورد استفاده |
3 |
به ترتیب ورود کالا |
- استفاده کامل از فضای انبار - آمادگی دریافت یا جایگزینی اجناس جدید یا جانشین |
- دسترسی مشکل به اقلام - نیاز به حافظه قوی انباردار |
- گروه بندی اجناس در فضاهای معین |
4 |
به ترتیب ورود با در اختیار داشتن سیستم شماره قفسه |
- دسترسی سریع، آسان و راحت - استفاده کامل از فضای انبار - آمادگی دریافت یا جایگزینی اجناس جدید یا جانشین |
- تقسیم انبار به قسمت های مختلف و شماره گذاری قسمت ها و قفسه ها - نصب کارت اقلام |
نکته: اجناس کم حجم و سبک در طبقه فوقانی قفسات قرار می گیرد.
منبع :irananbar.blogfa.com