انبارها به عنوان یکی از مراکز حفظ و نگهداری وسایل و تجهیزات و بخصوص اقلام بهداشتی و داروئی و مواد غذایی یکی از اماکنی است که از دیدگاه بهداشتی بسیار حائز اهمیت بوده و فراهم نمودن شرایط مناسب بهداشتی برای آنها با توجه به وضعیت آب و هوائی و اقلیمی هر منطقه، شرایط و موقعیت مکانی انبار، نوع اقلام و نوع انبار ضروری است و باید مورد توجه مسئولین بهداشت قرار گیرد.
هدف اصلی استفاده از انبارها، حفظ و نگهداری کالاهای مورد نیاز در شرایطی مناسب و برای مدت زمان مشخصی است تا در زمان های مورد نظر اقلام مورد نیاز موجود و در دسترس باشد و بتواند سریع و بموقع و سالم در اختیار مصرف کننده نیازمند قرار گیرد. نقش انبارها در ذخیره مواد غذایی برای استفاده در حوادث غیر مترقبه بسیار مهم و حائز اهمیت است.
باتوجه به اهداف مذکور توجه به بهداشت انبارها بویژه بهداشت محیط انبارها نیز از اولویت خاصی برخوردار است و به همین علت در این مقاله، بیشتر موضوع بهداشت محیط مورد توجه قرار می گیرد.
بهداشت محیط کنترل عواملی از محیط است که در زنجیره انتقال بیماری ها، حلقه ای را تشکیل می دهندو یا به عبارتی دخل و تصرف درعوامل وشرایطی ازمحیط زیست به منظور ایجاد شرایط مطلوب و مناسب آنها ست.این عوامل عبارتند از آب، فاضلاب، زباله،بهسازی اماکن و مبارزه با حشرات و جوندگان، هوا و تهویه، شرایط آب و هوائی و بهداشت محیط کار و فعالیتهای صنعتی و بهداشت مواد غذایی وحرفه ائی می باشند که هرکدام از این عوامل ممکن است تحت شرایطی منجربه خرابی و یا فساد کالاهای موجود در انبارها و یا منجر به کاهش کیفیت آنها و ایجاد ضایعات و خسارات مالی و گاهی منجر به تلفات جانی شوند و یا ممکن است باعث شوند مدت زمان و عمر مفید نگهداری یک کالا در انبار کاهش یابد.
در حالیکه بخصوص برای نیروهای نظامی نگهداری سالم و با کیفیت بالای لوازم، تجهیزات و اقلام و داروها و مواد غذایی برای مدت طولانی و ذخیره جهت استفاده درشرایط اضطراری به منظور دسترسی سریع به آن از اهمیت بالایی برخوردار است لذا توجه مسئولین محترم و بخصوص مسئولین محترم تدارکات و پشتیبانی وانبارها و ارائه آموزشهای لازم به آنها از هرطریق ممکن نقش موثری در استفاده بهینه از انبار واستفاده مطلوب و بموقع از اقلام موجود در انبارها خواهد داشت تا اقلام انبار شده در هنگام مصرف از کیفیت و سلامت لازم برخوردار باشند.
با توجه به این اهداف عوامل محیطی به عنوان یکی از مهمترین عوامل موثر در حفظ کیفیت و سلامت اقلام موجود در انبارها مورد توجه قرار گرفته و بررسی خواهدشد.
در مراکز بزرگ انبارداری و انبارهای عمومی بخصوص بنادر و اسکله ها جمعیت موش ها گاهی به حـدی می رسد که می توانند خسارت زیادی به محصولات انبار شده وارد نمایند که سه دسته اند:
با توجه به خسارات فوق حفاظت انبارها از نفوذ موش ها از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. وجود سوراخ ها و لانه ها و گذرگاه ها و ردپا و رد دم موش ها و وجود خسارت های مذکور و فضله موش ها نشان دهنده حضور آنها در یک انبار است.
باید با تمام امکانات و اقدامات لازم سعی شود از ورود موش ها بداخل انبارها جلوگیری شود ولی در صورت نفوذ بداخل انبارها، اجرای مبارزه جدی ضروری است. برای مقابله و مبارزه با موش ها انجام اقدامات ذیل متناسب با شرایط انبار بسیار موثر می باشد:
در حقیقت حفاظت و اقدامات پیشگیری اقتصادی ترین روش مبارزه و جلوگیری از نفوذ موش به انبارها است. همانطور که ذکر شد انجام اقدامات بهسازی مثل گرفتن شکاف درزهای زیر درو پنجره ها و یا شیشه های شکسته، سوراخ اطراف لوله ها، کابل ها، فاضلاب روها، اطراف شیروانی ها، رات پروف کردن ساختمان انبار و طناب های کشتی ها بسیار موثر می باشد. از طرفی استفاده از حفاظ های فیزیکی مناسب که موش ها را از رسیدن به غذا و آب و پناهگاه در ساختمان ها و انبارها باز می دارد از بهترین روش هاست و برای این منظور دفع بموقع زباله ها و انجام اقدامات مربوط به بهسازی محیط بسیار موثر می باشد.
جهت طراحی و احداث یک انبار لازم است ابتدا محل مناسبی برای این منظور انتخاب شود و برای اینکه انتخاب درست انجام شود توجه به نکات بهداشتی و فاکتورهای محیطی و منطقه ایی ذیل از اهمیت بالایی برخوردار است:
نکات فنی بهداشتی که رعایت آنها هنگام احداث انبار ضروری است عبارتند:
این قسمت ها شامل سرویس های بهداشتی، رختکن پرسنل، مرکز خدمات آتش نشانی و اطفاء حریق، تاسیسات آب و برق و فاضلاب، بخش های اداری، آبدارخانه، محل های ذخیره کالا، نوع ساختمان، شکل و تعداد انبار و تعداد درب های ورودی و خروجی، سکوهای تخلیه و بارگیری، تعمیرگاه، پارکینگ، جاده های داخل مجموعه انبارها و میزان فضای سبز، رستوران و نمازخانه و... می باشد.
آب در انبارها
متناسب با نوع مصرف آب در انبارها، آبی با کیفیت مناسب و سالم و مورد تائید مسئول بهداشت تهیه شود. مصارف آب در انبارها عبارتند از:
منبع: سایت بهداشت ایران