ما در یک مقاله بطور مفصل در این مورد صحبت کردیم. لینک مقاله تجهیزات انبارداری
1- انبارهایی که عرض آنها کمتر از 20 متر است، عرض راهرو و داخل انبار نباید از یک متر و نیم کمتر باشد.
انبارهایی که عرض آنها بیشتر از 20 متر باشد عرض راهرو کمتر از دو متر نخواهد بود و چنان چه انبار به وسایل مکانیکی یا موتوری حمل و نقل مجهز باشد راهروهای متناسب با عبور وسایل مزبور منظور خواهد گردید. راهروی طولی باید تا انتهای انبار خالی از کالا بوده و با رنگ سفید از دو طرف خط کشی و مشخص شده باشد.
2-کلیه کارکنان انبارها باید تعلیمات مربوط به حفاظت و ایمنی و طرز کار با وسایل اولیه آتشنشانی را فرا گیرند، سازمان دفاع غیر نظامی مکلف است ترتیب آموزش کارکنان انبارها را بدهد.
3- بین سقف انبار و مرتفع ترین نقطه کالای چیده شده فاصله به شرح زیر باید موجود باشد. اگر ارتفاع کالای چیده شده 4.5 متر بیشتر باشدفاصله تا سقف یک متر و نیم، اگر ارتفاع کالای چیده شده بین 2.60 تا 4.50 متر باشد فاصله تا سقف یک متر،اگر ارتفاع کالای چیده شده کمتر از 2.60 متر باشد فاصله تا سقف 40 سانتیمتر خواهد بود.
4- در انبارهایی که عرض آن کمتر از 35 متر باشد حداکثر سطح اشغال شده هر قسمت (پارتی) کالا 250 متر مربع و فاصله آن با قسمت دیگر یک متر و چنان چه عرض انبار 35 متر و بیشتر باشد حداکثر سطح اشغال شده هر قسمت کالا 1000 متر مربع و فاصله آن با قسمت دیگر حداقل 2 مترخواهد بود.
5- فاصله بین کالا تا دیوار انبار حداقل 60 سانتیمتر خواهد بود مگر در مواردی که به علت وضع مخصوص بسته بندی کالا رعایت فاصله مزبور مقدور نباشد.
6- آتش زدن چوب و تخته و کاغذهای باطله و نظایر آن در داخل انبارها مطلقاً ممنوع است و در صورت لزوم برای انجام این کار باید با نظر سازمان دفاع غیر نظامی کشور از کوره های مخصوص استفاده شود.
7- همه روزه مقارن با تعطیل انبار باید تمام محوطه انبارها از نظر ایمنی به وسیله مسئول انبار دقیقاً بازدید و نتیجه در دفتر مخصوص ثبت شود.
8- استعمال دخانیات در محوطه داخل و خارج انبار مطلقاً ممنوع و به تعداد کافی علایم استعمال دخانیات ممنوع است باید نصب شود.
9- در صورتی که کف انبار فاقد شیب و آبرو باشد باید کاال حداقل 5 سانتی متر با سطح زمین فاصله داشته باشد.
10- فاصله بین انبارهای محصور و مسقف با دیوارهای مجاور از هر چهار طرف نباید از شش متر کمتر باشد و این فاصله باید از هر نوع کالا خالی نگهداری شود به نحوی که اتومبیل های آتشنشانی بتوانند هر انبار را به سهولت دور بزنند.
11- دیوارها و ستون های داخل انبار بایستی جهت افزایش میدان دید تا ارتفاع 2 متر ازسطح زمین با رنگ های روشن یا رنگ های ایمنی (نوار مورب زرد و سیاه) رنگ آمیزی شود.
12- مسیر تردد وسایل چرخ دار بایستی توسط خط کشی ممتد به رنگ زرد مشخص شود.
13- طراحی مسیرهای داخلی انبار، نحوه چسبیدن قفسه ها و کالاها بایستی طوری باشد که:
14- جهت استقرار مسئول انبار بایستی اتاقکی شیشه ای در داخل انبار و نزدیک به درب احداث گردد.
15-هر انبار می بایستی حداقل با یکی از وسایل ارتباطی و تلفن بی سیم با قسمت های مختلف خارج انبار در ارتباط باشد.
16- ساختمان انبار باید مجهز به الکترود برق گیر (صاعقه گیر) استاندارد باشد.
17-سیستم برق رسانی در انبار بایستی دقیقاٌ منطبق با استانداردهای ایمنی بوده و ایجاد هرگونه تغییر در وضعیت شبکه برق داخل انبار منوط به اجازه کتبی مسئولین فنی و ایمنی خواهد بود.
18- استفاده از وسایل گرمازای برقی در محوطه انبار ممنوع و برای این کار باید از سیستم گرمایش بسته (شوفاژ یاکوئل) استفاده نمود.
19- برای تامین روشنایی مصنوعی انبار بایستی حتی الامکان از لامپ های سقفی (چسبیده به سقف) استفاده شود. ارتفاع این لامپ های آویزان از سقف باید حداقل یک متر از بالاترین سطح ردیف کالاها و مواد موجود در قفسه بالاتر باشد.
20- هر انبار بایستی مجهز به سیستم هواکش مجهز به حفاظ کرکره ای باشد.
21- درجه حرارت و رطوبت انبار باید بطور مرتب چک شود.
22- تابلوهای برق بایستی از انبار خارج و در جای ایمن قراربگیرد.
23- جاهایی که سیستم اطفاء حریق می باشد باید به رنگ قرمز معین شود.
24-کالاهای نامتجانس از یکدیگر تفکیک شوند.
25- کلیه کالاها بایستی کدبندی و مشخصات کالا روی آن برچسب شده باشد.
26-انبارهایی که عرض آن ها کمتر از 20متر است عرض راهرو داخل انبار نباید از 1.5 متر کمتر باشد. انبارهایی که عرض آنها از 20 متر بیشتر باشد، عرض راهرو کمتر از 2 متر نباید باشد. و چنانچه به وسایل مکانیکی یا موتوری حمل و نقل مجهز باشد راهروی متناسب با عبور وسایل مذبور منظور خواهد شد.
27- راهروی طولی باید تا انتها انبار خالی از کالا بوده و رنگ سفید از دو طرف خط کشی و مشخص شده باشد.
منبع:hse-me.ir