اما در طی سال های اخیر مدیران شرکت ها و کارخانه ها توجه بیشتری به انبارداری داشته اند، و برای استخدام انباردار به خوبی توجه می کنند، زیرا سرمایه اصلی کارخانه ها و شرکت ها در جهت خرید مواد اولیه نگهداری شده در انبار صرف می شود. از این رو، کسی که وظیفه کنترل و حفاظت از انبار را بر عهده دارد، مسئولیت سنگینی را به دوش می کشد. در مقاله انبارداری چیست به انواع انبار و نقش بسیار مهم آن اشاره کردیم که نیازی به گفتن آن در این مقاله نیست و در ادامه آن مهارت های مورد نیاز انباردار، بهترین نکات برای استخدام انباردار و اینکه تا چه حد می تواند در موفقیت سازمان تاثیرگذار باشد، در مقاله حاضر بررسی می شود. همچنین با توجه به اهمیت نقش انباردار، در ادامه به توضیح روش ها و نکات مهم در استخدام انباردار می پردازیم.
در واقع یکی از مهم ترین وظایف موجود در هر سازمان و کارخانه ای، انبارداری است. انبارداری شامل دریافت کالا و محصولات، از قسمت های مختلف سازمان یا شرکت ها و سازمان های دیگر و نگهداری از آن ها، با توجه به اصول و دستورالعمل های انبارداری است.
انباردار مسئولیت تأمین امنیت، حفاظت و نگهداری از کالاهای موجود در انبار یک سازمان را بر عهده دارد. بنابراین برقراری نظم و انضباط در انبار از جمله وظایف او به شمار می آید. از آنجایی که انبارداری شغل با اهمیتی به حساب می آید، معمولاً در شرکت های متوسط و بزرگ برای بهبود روند برقراری نظم و بهبود بخشیدن به قوانین انبارداری، بیش از یک نفر به عنوان انباردار استخدام می شود.
هر چه احساس مسئولیت و انضباط انباردار بیشتر باشد، کارها بهتر پیش می روند. در سازمان های مختلف، رده های شغلی متعددی برای انبارداری وجود دارد، که عبارتند از: انباردار اصلی، کارگر انبار و کمک انباردار. لازم به ذکر است که ممکن است در ادارات یا سازمان های مختلف، تمامی این رده های شغلی وجود داشته باشند، یا فقط یکی از آن ها مشغول به فعالیت باشد.
بنابراین چگونگی استخدام انباردار با توجه به نیاز سازمان، مبحثی مهم در حوزه تامین منابع سازمانی و رفع نیاز سازمان در جهت پیشبرد اهداف است.
استخدام انباردار و داشتن سیستم انبارداری خوب، از اهمیت به سزایی در سازمان یا شرکت برخوردار است. وجود انباردار در سازمان از نظر دریافت و نگهداری صحیح کالا، بسیار حائز اهمیت است. انباردار از خرید های تکراری و یا خرید بیش از اندازه از یک نوع کالا جلوگیری می کند و به این طریق از نظر اقتصادی و صرفه جویی در هزینه ها به سازمان کمک می نماید.
از سوی دیگر، انبار موجب تسریع فعالیت های سازمان به خصوص در زمینه تولید کالا می شود. در سازمان هایی که تعداد و تنوع کالاها بسیار زیاد است، اجرای سیستم انبارداری مناسب و کارآمد موجب طبقه بندی کالاها و دسترسی سریع تر و آسان تر به موجودی انبار می شود.
همچنین، انباردار با جمع آوری و طبقه بندی اطلاعات هر کالا، می تواند در صورت نیاز به تصمیم گیرندگان سازمان در خصوص خرید و فروش کالاها کمک کند و در نتیجه، در زمان صرفه جویی شود. اهمیت نقش انباردار در سازمان در زمینه کاهش اتلاف و ضایعات کالاها، کاهش سو استفاده احتمالی در انبارها و کاهش رکود سرمایه در پی نگهداری بیش از حد کالاها در انبار نیز بسیار چشمگیر است.
انباردار از خرید های تکراری و یا خرید بیش از میزان نیاز یک نوع کالا جلوگیری می کند و به این طریق از نظر اقتصادی و صرفه جویی در هزینه ها به سازمان کمک می کند.
انباردار برای اینکه بتواند وظایف خود را به خوبی انجام دهد، باید از مهارت ها و توانمندی هایی بهره مند باشد. برخی از این مهارت ها عبارت اند از:
امروزه، انبارداری با کمک سیستم ها و نرم افزارهای انبارداریصورت می گیرد. این سیستم ها شامل مجموعه ای از فرآیندها به منظور تعیین موجودی انبار هستند. در نتیجه، یک انباردار باید تسلط کافی بر این سیستم های حسابداری داشته باشد.
زیرا تمامی فرآیندهای ثبت ورود و خروج کالا، کدگذاری کالاها، نظارت و کنترل بر موجودی انبار، سفارش دهی و تحویل سفارش به واسطه این سیستم ها انجام می شود. از این رو، داشتن مدرک تحصیلی در رشته های مدیریت، حسابداری و یا فناوری اطلاعات می تواند یکی از شرایط احراز این شغل باشد.
در غیر این صورت، فردی واجد شرایط است که دوره های آموزشی مختص انبارداری مانند دوره های آموزش نرم افزار انبارداری، اصول انبارداری، ارزیابی موجودی کالا، آشنایی با سیستم اتوماسیون، مدیریت کالا، فرآیندهای جا به جایی کالا و غیره را گذرانده باشد. همچنین، باید به لحاظ جسمانی در سلامت کامل باشد، تا توانایی انجام وظایف خود را داشته باشد.
از آنجایی که یک انباردار با واحدهای مختلف سازمانی در ارتباط است، باید روابط عمومی بالایی داشته باشد. یکی از مهم ترین خصوصیات یک انباردار خوب، دقت و انضباط او است. او باید قدرت تجزیه و تحلیل مسائل مختلف موجود در محیط کار را داشته باشد.
از آنجایی که انبارداری به کمک افراد دیگر حاضر در انبار از جمله کمک انباردار و کارگران ساده انجام می پذیرد، انباردار باید روحیه همکاری با افراد دیگر را داشته باشد. توانایی کار در شرایط سخت و فشار کاری بالا از خصوصیات بارز یک انباردار خوب است، اما مهمترین خصوصیت یک انباردار، امانتداری او است. زیرا سرمایه اصلی یک سازمان یا یک کارخانه، کالاهای نگهداری شده در انبار هستند، که مسئولیت حفظ و نگهداری از آن ها به عهده انباردار است. بنابراین، انباردار باید امانتدار سرمایه های سازمان باشد.
نکته: انضباط، دقت، توانایی تحلیل و امانتداری از ویژگی های یک انباردار خوب است.
به منظور جذب انباردار خوب، لازم است تا آگهی استخدام مناسبی منتشر شود. یک آگهی استخدام خوب باید ویژگی های زیر را به خوبی پوشش دهد:
1- آگهی استخدام باید شغل انبارداری را به صورت دقیق معرفی کند. بدین معنا که باید نام سازمان یا شرکت، حوزه فعالیت و جزئیات دیگر به صورت دقیق در آگهی ذکر شوند، تا فرد متقاضی بتواند در این رابطه تحقیق نماید.
2- وظایف و مسئولیت های انباردار باید به طور کامل توضیح داده شوند. معمولاً در آگهی های استخدام انباردار، وظایفی که از انباردار انتظار می رود، به صورت تیتروار درج می شوند، تا فرد متقاضی دقیقاً متوجه کاری شود، که باید انجام دهد.
3- حقوق و مزایای شغلی باید به صورت شفاف بیان شوند. در یک آگهی استخدام خوب، هیچگاه محدوده ای برای حقوق و مزایا در نظر گرفته نمی شود، بلکه ذکر میزان دقیق حقوق و مزایا موجب می شود، تا فرد مناسب برای شغل انبارداری انتخاب شود و فرد نیز به صورت دقیق از حقوق خود آگاه باشد و موقعیت خود را بداند.
4- جزئیات کار باید به صورت دقیق بیان شوند. در آگهی استخدام انباردار باید ساعت کاری، آدرس انبار، نحوه دسترسی به آن و غیره به صورت دقیق بیان شوند، تا فرد متقاضی بتواند انتخاب درست را انجام دهد.
در یک آگهی استخدام خوب باید مواردی مانند، وظایف، ساعت کاری و دیگر جزئیات شغل به خوبی مشخص شده باشد.
سازمان ها و شرکت ها معیارهای مختلفی را برای انتخاب انباردار در نظر می گیرند. یکی از این معیارهای استخدام انباردار، مدرک تحصیلی و یا تخصص فردی است، که می خواهد به عنوان انباردار یک سازمان یا شرکت استخدام شود. همانطور که در بخش های قبل ذکر شد، مدرک تحصیلی در زمینه کسب و کار، مدیریت و یا زمینه های مرتبط دیگر مدنظر بسیاری از کارفرمایان است.
پیشنهاد بسیاری از کارفرمایان برای انبارداران ساده، دریافت مدرک لیسانس کسب و کار یا تدارکات است. البته کارفرمایان گواهینامه های تخصصی را برای انتخاب و استخدام سرپرستان انبار نیز در نظر دارند. با این وجود، در بسیاری از انبارهای شرکت های کوچک، انبارداران نیازی به مدرک تحصیلی کارشناسی یا کارشناسی ارشد ندارند و تنها داشتن تجربه کاری کافی در این زمینه مدنظر کارفرما است.
از معیارهای دیگر انتخاب انباردار، مهارت های فردی است.
انباردار باید از قوانین حمل و نقل، قوانین مربوط به ایمنی و مراحل موجودی استاندارد آگاهی داشته باشد و در زمینه برنامه های ورود اطلاعات و تجزیه و تحلیل داده، مهارت داشته باشد.
لازم است تا انباردار به منظور ارائه گزارش های دقیق مالی از بودجه ها و تامین مالی نیز مطلع باشد. انباردار همچنین بر خرید کالا نظارت دارد. به همین دلیل لازم است تا انباردار در زمینه مذاکره، عقد قرارداد و موارد مشابه دیگر نیز مهارت لازم و کافی را در زمینه مدیریت داشته باشد.
فردی که به عنوان انباردار استخدام می شود، باید از سلامت کامل جسمانی و روانی و بلوغ فکری برخوردار باشد. همچنین، نداشتن سابقه اعتیاد به مواد مخدر، مشروبات الکلی و داروهای روان گردان نیز از دیگر معیارهای استخدام انباردار است.
در بسیاری از موارد حتی توصیه می شود تا افراد سیگاری برای این شغل استخدام نشوند.
زیرا فرد سیگاری ممکن است، چندین بار در روز برای سیگار کشیدن انبار را ترک کند و در این حالت، نظارت و کنترل امور انبار از دست او خارج شود. همچنین ممکن است کالاهای نگهداری شده در انبار اشتعال پذیر باشند.
ارائه گواهی عدم سو پیشینه کیفری، مگر در موارد استثناء نیز مورد نیاز است. انباردار باید خدمت سربازی را گذرانده باشد و یا معافیت از خدمت سربازی داشته باشد. همچنین فرد متأهل و دارای خانواده از شانس بیشتری برای گرفتن این شغل برخوردار است.
در نهایت در صورتی که فرد متقاضی استخدام انباردار تمام شرایط مورد نظر کارفرما را داشته باشد، باید تحقیقات محلی در مورد او انجام شود، تا از امانتداری او اطمینان حاصل شود.
داشتن مدرک تحصیلی در زمینه کسب وکار، مدیریت و یا زمینه های مرتبط دیگر برای بسیاری از کارفرمایان مهم است. با این وجود، در بسیاری از شرکت های کوچک، انبارداران نیازی به مدرک تحصیلی ندارند و تنها داشتن تجربه کاری کافی در این زمینه مدنظر کارفرما است.
فعالیت های روزانه انباردار به دو بخش تقسیم می شوند: فعالیت های اصلی و فعالیت های فرعی.
در فعالیت های اصلی، انباردار دستورات لازم را از مافوق خود می گیرد و سپس به بررسی برگه های دریافتی و کنترل آن ها می پردازد، تا از کامل بودن اطلاعات اطمینان حاصل نماید.
در روز تحویل کالا، انباردار باید این کار را، بر اساس برگه درخواست کالا انجام دهد و رسید کالای دریافتی را ثبت کرده و شمارش اقلام دریافت شده را با توجه به مدارک تحویل کالا انجام دهد. اگر تحویل کالا در آن روز انجام نشود، بایگانی اوراق و مرتب کردن اسناد و ارسال آن ها به واحدهای مربوطه از فعالیت های روزانه انباردار است.
انباردار باید به صورت روزانه چیدمان کالاهای نگهداری شده در انبار را بررسی کند و در صورت نیاز به مواد اولیه، درخواست خود را به واحد بازرگانی ارائه دهد. در پایان هر روز نیز باید گزارش موجودی انبار را به مافوق خود تحویل دهد.
از فعالیت های فرعی انباردار می توان به رسیدگی به صورتحساب ها، همکاری با مدیریت مالی به منظور تنظیم بودجه و کمک به توسعه و انتقال مهارت ها به دیگر کارکنان انبار اشاره کرد.
انباردار باید به صورت روزانه چیدمان کالاهای نگهداری شده در انبار را بررسی کند و در صورت نیاز به مواد اولیه، درخواست خود را به واحد بازرگانی ارائه دهد. در پایان روز نیز باید گزارش موجودی انبار را به مافوق خود تحویل دهد.
در شرکت ها و سازمان هایی که طرح طبقه بندی مشاغل در آن ها اجرا نمی شود، میزان حقوق توافقی است و حقوق و مزایا با توجه به تعهد و مسئولیت سنگین انباردار در نظر گرفته نمی شود.
اما بر اساس قانون کار، حقوق انباردار نباید از حداقل حقوق قانون کار کمتر باشد. به طور معمول، حقوق و مزایای ثابت انبارداران، 3 تا 6 میلیون تومان بسته به مدرک تحصیلی، تجربه کاری و معیارهای دیگر در نظر گرفته می شود.
در حال حاضر، میانگین حقوق و مزایای انباردار بین 3 تا 6 میلیون تومان در سال 99 است.
به دلیل حساسیت بالای شغل انبارداری، سابقه کاری در این حرفه از اهمیت بالایی برخوردار است. در بیشتر آگهی های استخدامی و مصاحبه های شغلی، در مورد سوابق شغلی شما سوال می شود و افرادی که دارای بیشترین سابقه کاری و تجربیات شغلی هستند، شانس بیشتری برای استخدام دارند. همچنین سابقه کار در شرکتهای تولیدی بیشتر مد نظر قرار می گیرد چون انبارداری که در یک شرکت تولیدی کارکرده باشد توانایی بیشتری در کنترل موجودی مواد انبار مصرفی یا انبار خط تولید و انواع مختلف انبار را داراست.
این موضوع مخصوصاً برای موقعیت شغلی سرپرست انبارداری اهمیت بیشتری دارد. سابقه کاری قابل قبول برای شغل انبارداری، معمولاً 3 تا 5 سال است. اگر شما دارای سابقه شغلی کمی هستید و یا هیچ گونه سابقه کاری ندارید، می توانید در ابتدا با سمت کارگر یا کارمند ساده انبار مشغول به کار شوید و یا به عنوان کارآموز استخدام شوید و پس از کسب تجربه لازم برای موقعیت های شغلی بالاتر درخواست دهید.
معمولاً یک سازمان یا شرکت به منظور استخدام انباردار، آگهی استخدام را در نیازمندی ها و یا به صورت آنلاین منتشر می کند. در این آگهی، محل کار و شرایط آن (سابقه کار، حقوق و مزایا و …) درج می شود. سپس از متقاضیان واجد شرایط خواسته می شود، تا رزومه خود را به شماره درج شده در آگهی ارسال نمایند.
سازمان با توجه به معیارهای انتخاب انباردار که در بخش های قبلی توضیح داده شد، واجدین شرایط را پس از بررسی رزومه ها، انتخاب کرده و مصاحبه حضوری را با آن ها ترتیب می دهد. در مرحله آخر، تحقیقات محلی در رابطه با متقاضی واجد شرایط استخدام انباردار به عمل می آید.
گاهی اوقات نیز سازمان های مختلف به منظور جذب نیروی کار در زمینه انبارداری، آزمون های استخدامی انبارداری مرتبط به آن سازمان را برگزار می کنند و سپس، افرادی که نمره قبولی در این آزمون کتبی را به دست می آورند، به مرحله بعد یعنی مصاحبه حضوری راه پیدا می کنند.
در مصاحبه های حضوری جهت استخدام انباردار، معمولاً پرسش های متداولی مطرح می شود. در اکثر موارد، مصاحبه کننده در ابتدای کار، از متقاضی واجد شرایط می خواهد تا کمی در مورد خودش صحبت کند. اگرچه مصاحبه کننده از قبل، معرفی نامه و رزومه متقاضی را مورد بررسی قرار داده است.
هدف از مطرح کردن چنین پرسشی، ارزیابی مهارت ها و نگرش فرد در مورد انبارداری است. مثلاً اینکه بداند انبارداری چیست و مدیریت انبار چه فوایدی دارد. پس از آن، مصاحبه کننده نقاط ضعف و قوت متقاضی را مورد پرسش قرار می دهد. متقاضی با پاسخگویی به این پرسش ها در واقع صداقت و تمایل به ارزیابی واقعی از خود را نشان می دهد.
گاهی اوقات، از متقاضی خواسته می شود تا جایگاه خود در آینده را توضیح داده و یا دلایلی را برای استخدام او بازگو نماید.
هدف از این پرسش، مشخص کردن زوایای دید متقاضی است. سپس، پرسش های متداولی از قبیل اینکه متقاضی چگونه از آگهی استخدام انباردار باخبر شده است، بزرگ ترین موفقیت شغلی متقاضی چه بوده است، چه محیط کاری را ترجیح می دهد و یا چرا می خواهد به این شغل دست یابد، مطرح می شود.
در صورتی که فرد مشغول به کار در جای دیگری است، از او دلیل ترک محل کار قبلی پرسیده می شود.
بسیاری از افراد جامعه با حساسیت ها و دشواری های شغل انبار داری آشنا نیستند و حتی بسیاری شاید ندانند چنین شغلی نیز وجود دارد. در واقع سرمایه اصلی هر شرکت شامل محصولات و مواد اولیه در اختبار انباردار قرار دارد. یک انباردار خوب می تواند با کنترل موجودی از خریدهای اضافی جلوگیری کند.