احتمال بسیار زیادی وجود دارد که نخستین نخ ها به روشی مشابه آنچه به عنوان ریسندگی الیاف آزاد شناخته می شود، ریسیده میشده است. این فن بسیار ابتدائی که هنوز برخی از قبایل آمازون برای ریسیدن پنبهٔ وحشی آن را به کار می برند. نخ را مثلاً بین شست و انگشت سبابه می تابانند و نیز تودهٔ الیاف بین کف دست و ران کمی شکل می گیرد. چند لیف را از تودهٔ الیاف جدا می کنند و آن را به انتهای نخ وصل می کنند، که در اثر تاب دادن به نخ ملحق می شود.
نخ حاصل را بر روی یک تکه چوب می پیچند، دوک طی رشتن نخ بی حرکت باقی می ماند. هرچند این کار عملی بسیار کند است، اما سرآغاز پیشرفت صنعت نساجی و ریسندگی از آن نشأت می گیرد.
ما هرگز نخواهیم دانست چه کسی ایدهٔ جایگزینی تاب بین انگشتان با استقرار دوک نخ روی پایه را یافت تا این روش را به نام او بنامیم. اما پس از آن، دیگر لازم نبود الیاف را یکی یکی از دستهٔ الیاف جدا کرد، بلکه کافی بود الیاف را با انگشتان کشش داد تا ضخامت رشتهٔ حاصل از دستهٔ الیاف باز شده به حد لازم برسد و سپس رشتهٔ حاصل را رها کرد تا بین انگشتان بلغزد و به نخ حاصل در اثر چرخش دوک تاب داده شود.
الف) ریسندگی به حالت مذاب: این فرآیند در واقع همان فرآیند روزن رانی به حالت مذاب است. در این نوع ریسندگی بسپاری، که در هنگام ذوب گرانروی بالائی دارد مثل پلی پروپیلن، با استفاده از پمپ به حالت مذاب از رشته_ساز عبور داده می شود و سپس با عبور دادن جریان هوا رشته ها حالت جامدی به خود می گیرند.
ب) ریسندگی به حال خشک: در این فرآیند، بسپار را در یک حلال (طوری که محلول گرانروی به دست می آید) حل می کنند و سپس محلول را مانند روش قبل توسط پمپ به طرف رشته_ساز هدایت می کنند، رشته های تولید شده برای تبخیر و جداسازی حلال از اتاق گرم عبور داده می شوند.
ج) ریسندگی به حالت مرطوب: این فرآیند همان ریسندگی به حالت خشک است با این تفاوت که برای جداسازی حلال، رشته های تولید شده را از ظرفی که محتوی حلال امتزاج پذیر با حلال بسپار اولیه است عبور می دهند. بدین ترتیب، حلال از رشته ها جدا می شود و پس از خشک کردن به صورت جامد در می آیند. لازم به تذکر است که در بعضی موارد از آب نیز می توان به عنوان حلال استفاده کرد. برای مثال، چنانچه پلی آکریلونیتریل در متیل فرمامید را از ظرف محتوی آب عبور دهیم متیل فرمامید با آب امتزاج پذیر است و باعث جدا شدن حلال از پلی آکریلونیتریل می شود.
در واقع وقتی دسته ای از الیاف با کشش بصورت موازی با هم قرار گیرند و به هم تابیده شوند، فشار و اصطکاک سطحی بوجود آمده بین آن ها باعث می گردد که رشته ای محکم تر به نام نخ بوجود آید. این عمل اساس کارخانجات ریسندگی و تبدیل الیاف به نخ می باشد. کارخانجات نساجی ریسندگی و تولید نخ، دارای ماشین آلاتی (مانند رینگ و اپن اند و...) می باشد که در یک فرآیند تولیدی الیاف پنبه و پلی استر را با درصدهای متفاوت و نمره های مختلف تبدیل به نخ می نماید. محصولات کارخانه های ریسندگی به صورت کیسه ای و یا کارتنی توزین و بسته بندی می گردند. فروش محصولات این کارخانه ها در بازار با وزن خالص آن ها می باشد که این وزن، همیشه از کسر شدن وزن بسته خالی محصول و دوک ها و مقسم ها از وزن ناخالص، قابل محاسبه می باشد.
هدف از اجرای پروژه نرم افزاری مبتنی بر بارکد در شرکت های نساجی تولید کننده نخ و پزشکی به طور کلی به دو بخش تقسیم می گردد:
تعریف مقادیر ویژگی های محصول: نرم افزار فرانماد در نسخه تخصصی نساجی و ریسندگی خود، فرم هایی جهت ورود اطلاعات پایه جهت شناسنامه مقادیر این ویژگی ها در اختیار کاربر قرار می دهد و کاربر می تواند ویژگی های متنوع محصولات کارخانه را در این فرم ها تعریف نماید تا در قسمت توزین و بسته بندی و لیبلینگ از آن ها جهت ثبت محصول استفاده نماید.
برنامه های انبارداری نساجی امکان تعریف ویژگی های محصول نهایی نخ مانند کالیته، همبافت، رنگ، لات رنگ، نوع مصرف، نمره نخ، جنس نخ، تعداد لا، سیستم ریسندگی، درجه، جهت تاب، اندازه بوبین، وزن بوبین، وزن بسته، وزن مقسم، وزن نایلون، وزن ارفاقی، تعداد دوک، شماره ماشین، نوع بسته بندی و... را به کاربر می دهند، برای تعریف مقادیر هر ویژگی واسط کاربری خاصی با توجه به نوع ارتباط آن با سایر ویژگی ها در اختیار کاربر قرار می گیرد.
قسمت بسته بندی محصول به جمع آوری اطلاعات تولید هر شیفت پرداختهو گزارشاتی بر اساس اطلاعات محصولات تولید شده در اختیار مدیران و سایر کاربرانی که مجوز دسترسی به اطلاعات را دارند قرار می دهد.
این همان سطح دسترسی در نرم افزارهاست.
می توان در واحد بسته بندی محصول، کاربر مشخصات کارتن یا کیسه نخ (نمره نخ، جنس نخ، تعداد لا و...) را در وارد می نماید و سپس کیسه نخ را بر روی باسکول قرار می دهد، وزن بسته های محصول نهایی به صورت اتوماتیک از ترازوی وزن کشی متصل به کامپیوتر بسته بندی خوانده شده و در قسمت مربوطه به وزن ناخالص در برنامه درج کرد. این مدل سفارشی کردن در صورت نیاز ممکن است. سیستم بطور اتوماتیک در هر توزین وزن دوک ها و کارتن خالی و مقسم ها و... را از وزن ناخاص کم و وزن خالص را محاسبه کند. تمام اطلاعات مربوط به نخ به همراه اطلاعات اپراتور ها و شیفت و تاریخ تولید و همچنین وزن خالص و ناخالص در شناسنامه محصول ثبت گردد. همچنین می توانید پس از ثبت مشخصات به کمک لیبل پرینتر، لیبل محصول را که حاوی مشخصات محصول به همراه بارکد سریال و وزن آن می باشد، در قالب یک برچسب چاپ کند که باید آن را بر روی کیسه محصول چسباند.
صنعت دیگری که به واسطه فناوری نانو تکان خواهد خورد صنعت نساجی است. هم اکنون شرکت های بسیاری در تلاشند تا پارچه های هوشمندی بسازند که ویژگی های خود را با توجه به شرایط محیطی تغییر داده وحتی مراقب عالیم حیاتی بدن باشند. هم اینک شاهد تولید پارچه هایی بر مبنای فناوری نانو در بازار جهانی هستیم که نسبت به آب، چروک و تنش بسیار مقاومند. به عنوان نمونه پارچه های شرکت صنعتی پارچه بافی سوئیس، ضد آب و ضد لک بوده و چربی های روی آنها خود به خود از بین می رود.
این پارچه ها از طبیعت الهام گرفته و تولید آنها با نانو تکنولوژی تحقق یافته است. برگ های برخی گیاهان «مثل نیلوفر آبی»، پوست سوسک و بال حشرات همیشه تمیز باقی می مانند زیرا ناهمواری های بی نهایت کوچک روی سطوح آنها مانع از چسبیدن ذرات گرد و خاک به این سطوح شده و کوچک ترین بارشی سطح آن ها را پاکیزه می کند. با به کار گیری فناوری نانو در پارچه ها، ساختار سه بعدی خاصی بر روی سطوح ایجاد شده و سطح تماس برای ذرات گرد و خاک محدود می گردد. ذرات باقیمانده بر روی سطح، در قطرات آب معلق شده و به آسانی توسط این قطرات خارج می گردند.
در حال حاضر برخی از متخصصان نانو تکنولوژی در حال کار بر روی مواد و پارچه های هوشمندی هستند که عالوه بر توانایی استتار خود، بتوانند پارگی های خودشان را نیز ترمیم کنند. اصل این کار بر مبنای موادی است که می توانند بر اساس نوری که به آنها می رسد و اکنش های مختلفی از خود نشان دهند. هم اکنون این کار فقط از عهده مواد طبیعی بر می آید و سیستم های مصنوعی یا سنتزی از این قابلیت بی بهره اند. به همین دلیل نانو تکنولوژیست ها قصد دارند از بعضی از ارگانیسم های زنده «نظیر برخی ماهی ها و دیگر موجودات دریایی مثل هشت پا» تقلید کنند.
هدف شرکت ها از انبارگردانی چیست؟
هدف از انبارگردانی به طور کلی شمارش موجودی اقلام کالا به منظور ایجاد اطمینان از وجود کمی و کیفی کالاهاست. به این جهت لازم است قواعدی در حین انبارگردانی انجام پذیرد. از جمله این قواعد، الصاق تگ به کالا می باشد. همچنین مواردی از قبیل پلمپ انبار، وارد و خارج نشدن کارکنان و افراد به انبار، مرتب سازی کالاها و سایر موارد امنیتی باید مورد بررسی قرار گیرد.
معمولا انبارگردانی با حضور افراد ذیل انجام می گیرد:
نکته مهمی که باید بدان توجه کرد این است که در زمان انبارگردانی چون انباردار نسبت به چیدمان و محل کالاها آگاهی دارد، حتما بایددر عملیات انبارگردانی حضورداشته باشد.
باید توجه داشت که در صورت استفاده از برنامه انبارداری مانند نرم افزار تحت وب (بدون نیاز به نصب) انبار آنلاین این عملیات طولانی و بعضاً پیچیده با تنها حضور یک اپراتور و بدون حضور در انبار امکان پذیر است؛
زیرا که انبار آنلاین تمامی مراحل ورود، ثبت و دسته بندی کالا و... را به تنهایی انجام می دهد.
ویژگی های مهم نرم افزار انبارآنلاین قابلیت اجرا به نحوی که چندین کاربر بتوانند بصورت همزمان به ورود اطلاعات و گزارش گیری بپردازند.
ویژگی هایی از قبیل قابلیت اجرا به صورت وب بروی تمامی گوشی های هوشمند و تبلت و لپ تاپ به سهولت، استفاده از برنامه از طریق واسط کاربری ساده و متحدالشکل جهت ورود اطلاعات حفظ امنیت اطلاعات با تعیین حدود دسترسی کاربران در کلیه فرم های عملیاتی و گزارشات است.
جهت دانلود کتاب ریسندگی رشته صنایع نساجی شاخه فنی و حرفه ای پایه دهم دوره دوم متوسطه کلیک کنید.