زیرا که تجارت در سطح بین المللی نیازمند اخذ کارت بازرگانی می باشد، این کارت از طریق اتاق بازرگانی ایران که در واقع این اتاق تشکلی است از تجار و بازرگانان که با هم درباره مسائل اقتصادی بازار رای زنی می کنند؛ با یکسری شرایط خاص اخذ خواهد شد.
کارت بازرگانی به هر ۲ صورت حقیقی و حقوقی (شرکتی) قابل اخذ می باشد که البته برای هر کدام مدارک و شرایط خاصی نیاز می باشد.
به شرط آن که کلیه شرایط برای هر دو شخص (حقیقی و حقوقی) مهیا باشد یعنی یک شخص نیاز به دو کارت بازرگانی دارد در واقع هم می تواند به عنوان مدیرعامل یک شرکت بازرگانی، کارت بازرگانی را اخذ کند و هم به عنوان یک شخص (حقیقی) یعنی یک تاجر نسبت به اخذ کارت بازرگانی اقدام نماید و در دو حالت قابل دریافت می باشد.
محدودیت های شرایط سنی: کلیه افراد بالای ۲۳ سال سن می توانند پس از گذراندن مراحل لازم (شرکت در کلاس های آموزش) و تکمیل مدارک در صورت داشتن شرایط لازم اقدام به اخذ کارت بازرگانی نمایند.
اولین و مهم ترین تعریفی که می توان درباره کارت بازرگانی به آن اشاره کرد این است در واقع این کارت به منزله ی یک مجوزی است که به اشخاص دارنده آن اعم از شخص حقیقی یا شخص حقوقی اجازه داده می شود به امر تجارت خارجی که همان صادرات و واردات در سطح بین المللی است بپردازد.
براساس قوانین و مقرراتی که در حال حاضر در دست اجراست و تمامی کارت های بازرگانی طبق این قوانین و مقررات صادر می شوند، به لحاظ زمانی اعتبار کارت بازرگانی از تاریخ صدور یکسال می باشد که البته تمدید کارت بازرگانی نیز با ارائه مدارک لازم برای مدت مذکور انجام می گیرد، البته بین مدت یک تا پنج سال قابل تمدید می باشد.
به اصطلاح چجوری کارت بازرگانی بگیرم؟
ابتدا وارد سایت اتاق بازرگانی ایران می شویم.
سپس از قسمت عضویت و کارت بازرگانی قسمت ثبت نام جهت صدور کارت عضویت و بازرگانی را انتخاب می کنیم سپس پس از انتخاب گزینه مناسب نسبت به ثبت درخواست صدور، تمدید یا تغییر کارت عضویت یا بازرگانی اقدام می کنیم.
جهت توضیح بیشتر باید به این نکته اشاره کنم که کارت بازرگانی بسیار معتبر است و اعتبار آن موارد بالا که توضیح داده شد را شامل می شود، اما در مورد کارت عضویت باید این آگاهی را داشته باشید که با اخذ این کارت هیچ اعتباری شامل حال شما جهت تجارت نخواهد شد و صرفا جهت عضویت در اتاق بازرگانی ایران کاربرد دارد.
کاربرد دیگر کارت عضویت اتاق بازرگانی ایران آن است که اگر شما قصد ثبت برندی را داشته باشید که نام منتخب برند شما غیر فارسی باشد (لاتین) برای ثبت آن باید کارت بازرگانی و یا کارت عضویت داشته باشید.
همان طور که قبلا گفتیم، داشتن کارت بازرگانی یک حیثیت تجاری و صنعتی بوده و نقش مهمی در دریافت ویزای شنگن یا مولتی پل کانادا یا افزایش امتیاز متقاضیان مهاجرت و کارآفرینی به نیوزلند، استرالیا، کانادا و سایر کشورهای مهاجر پذیر جهان دارد. اگر چه شرط لازم و کافی ای برای دریافت ویزا نیست.
داشتن کارت بازرگانی نشان دهنده این است که شما یک فعال بازرگانی و اقتصادی ثبت شده و رسمی هستید و از اعتبار خاصی برخوردار بوده و فعالیت های شما، راستی آزمایی گردیده است.
تمام اشخاص حقیقی یا حقوقی که شرایط دریافت کارت بازرگانی را دارند، قادر هستند تا درخواست خود را برای دریافت این مجوز ثبت کرده و مدارکی که در ادامه ذکر خواهیم کرد را در اختیار واحد عضویت اتاق بازرگانی در استان مورد نظر خود قرار دهند.
متاسفانه این روزها شاهد صدور کارت بازرگانی جعلی یا صوری یا کارت بازرگانی اجاره ای و سوء استفاده از کارت بازرگانی یا صدور کارت بازرگانی برای پیرمردها و پیرزن ها برای فرار مالیاتی هستیم.
در ایران 5 نوع کارت بازرگانی وجود دارد که آنها را با توجه به کاربرد هایشان دسته بندی می کنیم:
کارت بازرگانی تجاری
معمولا اکثر کارت های بازرگانی تجاری هستند و از آن برای ثبت سفارش، ترخیص کالا، صادرات و واردات کالا استفاده می شود.
کارت بازرگانی خدماتی
این نوع کارت معمولا برای افراد حقوقی که مجوز سرمایه گذاری با زمینه فعالیت خدماتی دارند صادر می شود.
کارت بازرگانی موردی
این نوع کارت هم برای اشخاص حقیقی و هم حقوقی فقط برای یکبار ترخیص کالا صادر می شود.
کارت بازرگانی تولیدی و صنعتی
این کارت برای اشخاص حقوقی صادر می شود که دارای مجوز سرمایه گذاری با زمینه فعالیت تولیدی هستند.
کارت بازرگانی شرکت های تعاونی
همانطور که مشخص هست این کارت برای شرکت های تعاونی است و از اتاق های تعاون دریافت می شود.
اشخاص حقیقی
اشخاص حقیقی غیر ایرانی
اشخاص حقوقی
شرکت ها نیز باید دارای شرایط ذیل باشند
تبصره: دارندگان پروانه بهره برداری صنعتی، کشاورزی، معدنی، خدمات فنی مهندسی و خدمات فناوری، اطلاعات و ارتباطات (ICT) از مراجع ذیربط مشروط به انقضای دو سال از تاریخ صدور پروانه، از ارائه مدرک فوق معاف می باشند.
تبصره: متولدین سال های 1337 و قبل از آن با مدارک فوق دیپلم و کمتر از آن با ارائه کپی مدرک تحصیلی نیاز به کارت پایان خدمت ندارند.
متولدین سال های 1334 و قبل از آن با ارائه کپی مدرک لیسانس نیاز به کارت پایان خدمت ندارند.
متولدین سال های 1328 و قبل از آن با ارائه کپی مدرک دکترا نیاز به کارت پایان خدمت ندارند.
ارائه یکی از مدارک ذیل
در صورتی که بعد از صدور کارت بازرگانی مشخص شود که دارنده کارت فاقد یک یا چند شرط از شرایط دریافت کارت است و یا بعد از صدور فاقد شرط یا شرایط مذکور شده است، وزارت بازرگانی می تواند نسبت به ابطال کارت اقدام نموده و موضوع را به اطلاع اتاق بازرگانی و صنایع ایران یا اتاق تعاون حسب مورد می رساند. همچنین اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی در صورت انصراف از داشتن کارت بازرگانی می توانند با ارائه مدارک به اتاق های بازرگانی و تعاون اداره کل مقررات صادرات و واردات یا سازمان های بازرگانی استان ها تقاضای ابطال کارت کنند.
قابل ذکر است بر اساس مقرراتی که در حال حاضر در دست اجراست، اعتبار کارت بازرگانی از تاریخ صدور یک سال است. تمدید کارت بازرگانی با ارائه ی مدارک لازم برای مدت مذکور انجام می گیرد و در سری بعد نیز به همین ترتیب ادامه دارد.
در صورت تغییر مدیر عامل
در صورت تغییر آدرس ارائه یکی از مدارک ذیل الزامی است
چند نکته