لودسل ها تغـییرات وزن را بر اساس تغییر ولتاژ براساس وزن بار وارده حس کـرده و آن را به نـشان دهنده الکتـرونیـکی یا اندیکاتور منتـقل می کند. هر لـودسل دارای مشخصاتی نـظیر کلاس ارائه شده می باشد، کلاس هر لودسل بیانگر موارد مختلفی از جمله دقت، ظرفیت و تعدد قسمت های تقسیم شده بر حسب استاندارد است. در صورتی که لودسل ها دارای استاندارد OIML باشند بیانگر کیفیت و دقت بالای ساخت آن می باشد، بنابر این عملیات سنجش وزن بوسیله لودسل هایی که فاقد این استاندارد باشند قابل اطمینان نخواهد بود.
1.لودسل های تک پایه
2.لودسل های خمشی و برشی
3.لودسل های خمشی دوطرفه
4. لودسل های S شکل
5.لودسل های فشاری
6.لودسل های خاص
ظرفیت ها: 3و 5و 6و 8و...و40 50و....500 کیلوگرم
جنس: آلیاژ آلومینیوم
حداکثر ابعاد صفحه بارگذاری:
کلاس دقت
کاربردهای لود سل های تک پایه:
توزین نوار نقاله
کنترل کننده وزن
توزین غلطکی
لودسل های خمشی یا shear beam معمولا در باسکول های کفه ای، باسکولت ها و سیستم های توزین و لاشه کش ها استفاده می شود. این مدل لودسل ها باید بصورت چند تایی استفاده شوند.
ویژگی های لود سل های خمشی:
جنس: نیکل با روکش فولاد
کاربرد ها:
ظرفیت: 10و20 و 25و...50 تن
جنس: آلیاژ استیل
کاربرد های لود سل های خمشی دوطرفه:
باسکول
قطارکش
کامیون کش قابل حمل
کامیون کش
محور کش
توزین سیلو و مخازن
برای محیط های پرخطر
شکل ظاهری این لودسل شبیه S می باشد. مکانیسم عملکرد این لودسل نیز بر اساس تغییرات طول می باشد. یک طرف این لودسل از بالا به نقطه ای ثابت وصل می شود و از طرف پایین نیرو به ان وارد می شود. از این نوع لودسل اغلب در سیستم های توزین آویز استفاده می شود. یکی از پرکاربرد ترین لودسل ها هستند و در سیستم هایی استفاده می گردند که هم ماهیت کششی دارند و هم فشاری.
ظرفیت:50و 100 و 250 و 500 کیلوگرم...1 تا 10 تن
جنس: استیل با روکش نیکل
کاربرد های لود سل های s شکل:
لودسل های فشاری شامل زیر مجموعه های:
لودسل فشاری بشکه ای Canister : کاربرد آن ها در سیستم بچینگ، باسکول های جاده ای، قطارکش ها، توزین مخازن و کلا سیستم های توزین سنگین است.
لودسل فشاری مینیاتوری Low Profile : در جاهایی که محدودیت فضا دارد و نیز برای کاربردهای ظریف و استفاده می شود.
لودسل فشاری تک نقطه Single point : عملکرد این لودسل ها بشکل نقطه ای نقطه ای می باشد و بصورت تک استفاده می شوند.
ویژگی ها:
ظرفیت:30 و 40 و 50 و 60 تن
جنس:استیل 316
کاربرد ها:
باسکول
توزین سیلو و مخازن
لودسل های گوناگون با کاربردهای خاص در این گروه قرار دارند. مثل لودسل های تخمین بار سیم و کابل، سنسور گشتاور، سنسور دو محور x،y، صفحات توزین و...
کاربردها:
تعدادی از پارامترهایی که در مقایسه لودسل ها بسیار مهم است در زیر اشاره شده:
ماکسیمم بار ایمن EMAX، گستره درجه حرارت کاری، گستره ولتاژ ورودی، مینیمم مقدار قابل اندازه گیری، خروجی اسمی، مقامت ورودی، مقاومت خروجی، خطای در خروج، خطای صفر، خطای مرکب، خطای تکرار پذیری، خزش
حد ایمن با الکتریکی
ماکسیمم بار ایمن (مکانیکی)
محدوده ی دمای تصحیح شده
محدوده درجه حرارت کاری
محدوده درجه حرارت انبار
محدوده ولتاژ ورودی تحریک
مینیمم مقدار قابل اندازه گیری
خروجی اسمی
مقاومت اهمی ورودی
مقاومت اهمی خروجی
خطا در خروجی
خطای صفر
خطای مرکب
خطای تکرارپذیری
خزش
تاثیر دما بر حساسیت لودسل (بدون بار)
4 نکتهرا در انتخاب لودسل باید در نظر گرفت:
در بسیاری از حالات، تعداد نقاط اعمال بار تعیین کننده تعداد لودسل هاست، مثلاً سیلویی که روی پایه قرار گرفته بهتر است روی 4 پایه نصب شود.
برای مخازن با ارتفاع بلند که در محیط باز قرار داده می شوند و مرکز جرمشان حدوداً بالاترازمرکز اثر نیروی عرضی می باشد، سیستم چهارپایه اطمینان بیشتری را به ما می دهد و حدوداً ۳۰% پایدارتر می باشد.
دقت کنید برای کاربردهای ویژه می توان از لودسل های بیشتری استفاده کنیم و باید در تراز نمودن صفحات بالایی لودسل ها دقت زیادی داشت.
در شرایط ویژه استفاده از ترکیب لولا و لودسل مقرون به صرفه است در این صورت لودسل چند درصد از وزن کل را احساس می کند که تعداد آن با فاصله لودسل تا مرکز جرم مخزن متناسب است، این روش را هنگامی می توان استفاده کرد که موادی که توزین می شوند به اندازه کافی روان باشند تا مرکز جرم سیستم در حین عملکرد تغییر نکند. برای همین برای توزین مایعات، پودرها و مواد گرانولی مناسب است. در این روش اغلب از دو لـولا و یک یا دو لودسل استفـاده می شود و سیستم از نظر مکانیکی باید قابلیت انتقال نیرو به لودسل را داشته باشد و در زمان عملکرد مانعی به وجود نیاورد. اگر مخزن در نیروی عرضی باد قرارگیرد، خطای قابل ملاحظه ای در سیستم توزین به وجود می آید چون روی پایه ها توزیع بارتغییر می کند.
هر دستگاه حسگر لودسل یک ظرفیت ثابت دارد که هر چه یک لودسل نسبت به ظرفیت کل قدرت تفکیک بیشتری را داشته باشد و دارای حد خطای مجموع کمتر و دقت بیشتری باشد، مناسب تر است مرجعی که کلاس دقت لودسل ها را مشخص می کند، مؤسسه ای در سوئیس است که نام آن OIML می باشد که موارد ارزیابی قدرت تفکیک و خطای مجموع لودسل، رفتارهای لودسل تحت رطوبت و درجه حرارت بر اساس استانداردهای ویژه را بررسی می کند و کلاس لودسل را بیان می کند. لودسلی که گواهینامه OIML داشته باشد به عنوان یک ابزار اندازه گیری قانونی، در سراسر اروپا مطرح می شود.
منتشر شده در آموزش اندازه گیری نیرو - مرجع ابزاردقیق ایران