در حال حاضر در منازل و یا کارگاه های صنعتی و یا در انبارهای بزرگ و کوچک کالا، لازم است برخی از محصولات را با استفاده از قطعاتی به یکدیگر متصل نماییم تا محصولی تازه به وجود آید و قابلیت استفاده در محیط های مختلف را پیدا کند. از طرف دیگر لازم است برای نصب برخی از ابزار و تجهیزات مورد نیاز خود در منزل و یا محیط های کاری مختلف، به دیوار، از برخی قطعات استفاده کنیم تا از این طریق، بین دو قطعه و یا برای نصب یک وسیله، اتصال محکم و ماندگاری شکل بگیرد. برای انجام این کار، روش های مختلفی وجود دارد و از قطعات متفاوتی نیز استفاده می شود. یکی از قدیمی ترین این روش ها استفاده از انواع پیچ و رول پلاک (رولپلاک) است.
بنابراین و در صورتی که قصد داشته باشید یک قاب عکس را به دیوار نصب کنید و یا یک لوستر را آویزان نمایید به این قطعه کاربردی، نیاز خواهید داشت. هم چنین در انبارهای بزرگ و کوچک برای اینکه قفسه های کالاها و محصولات را به یکدیگر متصل کنید می توانید از این قطعات استفاده کنید و از اتصال محکم برقرار شده، مطمئن باشید.
پیچ، یکی از قطعات و ابزارهای مهمی است که در اتصالات، نقش بسیار قابل توجهی دارد. پیچ ها به طور کلی از دو بخش به وجود می آیند. این دو بخش عبارت است از کلگی پیچ و پایه استوانه ای شکل آن.
لازم به ذکر است که به بخش کلگی در اصطلاح، سرپیچ نیز گفته می شود. سرپیچ، خود از نظر شکل ظاهری به مدل های مختلفی دسته بندی می شود. بخش استوانه ای شکل یک پیچ، دارای چندین شیار است و در اشکال و طرح های مختلفی طراحی و تولید می شود. از طرف دیگر این ابزار متناسب با جنس متریال و قطعاتی که به یکدیگر متصل می نمایند ساخته می شوند. این ابزار دارای مدل های مختلفی هستند. در بعضی از این مدل ها انتهای پایه پیچ، تیز شده است و در برخی دیگر، این پایه به صورت کاملا تخت و صاف طراحی شده است.
بخش استوانه ای شکل یک پیچ نیز در بعضی از موارد تا نیمه، رزوه می گردد و در برخی از شرایط به صورت کامل رزوه می شود. هم چنین لازم است بدانید که به فاصله میان دو شیار یک پیچ، گام گفته می شود.
پیج در انواع مختلفی تهیه و تولید می شود و شامل پیچ چوب، پیچ گوشتی، پیچ شش گوش، پیچ چشمی و... است. هر یک از این نوع پیچ ها برای کاربردی خاص طراحی و تولید شده اند.
این دسته از پیچ ها را می توان در انبارهای بزرگ و کوچک و برای ایجاد قفسه های کالا مورد استفاده قرار داد. پیچ چوب با نماد اختصاری WS تولید می شود و روانه بازار می گردد. این دسته از پیچ ها در گام ها و شیارهای بلندی تهیه می شوند. این بدین معنا است که فاصله میان رزوه ها در این نوع از پیچ های کاربردی بسیار زیاد است. از طرف دیگر پای پیچ های چوب به صورت نوک تیز و یا صاف و تخت طراحی و تولید می شود و تا نیمه رزوه شده است.
این نوع از پیچ نیز، قابلیت کاربرد در انبار را دارد و با نماد اختصاری SMS تهیه و تولید می شود. پایه پیچ فلز به صورت تمام رزوه است و با نوکی تیز به وجود آمده است. از طرف دیگر در این نوع از پیچ ها رزوه ها در فاصله کم تری نسبت به یکدیگر واقع شده اند.
نوع دیگری از پیچ های قابل کاربرد در انبار، پیچ های شش گوش هستند که به صورت نیمه روزه و یا تمام رزوه طراحی و تولید می شوند. نکته قابل ذکر در زمینه این نوع از پیچ های اتصال دهنده این است که برای باز کردن و یا بستن این قطعات باید حتما از آچار استفاده کنید.
این دسته از پیچ ها در بخش کلگی و یا سر پیچ، دارای یک حلقه هستند. از این حلقه می توان برای آویزان کردن ابزار و لوازم به سقف استفاده کرد. این دسته از محصولات به صورت تمام روزه و یا نیمه رزوه طراحی و ساخته می شوند.
رول پلاک نام قطعه دیگری است که از آن برای محکم کردن اتصالات استفاده می شود. این قطعه از نظر جنس، انواع مختلفی دارد و شامل رول پلاک های فیبری، فلزی و یا پلاستیکی است. از این ابزار در موقعی استفاده می کنیم که پیچ، تحمل وزن قطعات را ندارد و یا بدنه قطعات، دارای شکنندگی است و یا متخلخل است. از طرف دیگر برای جلوگیری کردن از ترک خوردگی قطعات و یا دیوار از انواع مختلف رول پلاک استفاده می کنیم. در بعضی از مواقع به این قطعه، مته دیوار خور نیز گفته می شود. از رول پلاک در موارد و مشاغل مختلفی استفاده می شود. از جمله این موارد و مشاغل می توان نجاری، کابینت سازی، نصب تجهیزات از قبیل لوستر، نصب تابلو و دیگر لوازم تزئینی سقفی، ساختمان سازی، دیوار گچی، سقف کاذب، کناف و... را نام برد.
رول پلاک ها از نظر جنس بدنه به کار رفته در طراحی و تولید، هم چنین از نظر نوع کاربرد و تحمل وزن، رنگ، اندازه و... دارای مدل های مختلفی هستند. از جمله این مدل ها می توان به رول پلاک ساده، رول پلاک پروانه ای شکل، رول پلاک فیشر، رول پلاک فلزی، رول پلاک لبه دار، رول پلاک شاخک دار و... اشاره کرد.
برای هر یک از کاربردها، رول پلاک خاصی طراحی و تولید شده است که هر یک دارای وزن های مختلفی هستند و می توانند نصب محکم تری را به وجود آورند. برای نمونه زمانی که قصد داشته باشید با استفاده از پیچ و رول پلاک قفسه های انبارهای کالای خود را محکم کنید نوع رول پلاک انتخابی شما با زمانی که بخواهید نصبی را بر روی یک دیوار بتنی انجام دهید متفاوت خواهد بود.
بنابراین باید با توجه به اینکه می خواهید اتصال خود را با چه متریالی انجام دهید باید رول پلاک متناسب با آن را انتخاب کنید. پس از انتخاب رول پلاک در نوع مناسب، باید ابعاد و اندازه های آن را نیز در نظر بگیرید. به طور معمول، قطر مته دریل، مشابه با قطر رول پلاک ها در نظر گرفته شده است که این قطر، در مشخصات فنی رول پلاک مورد نظر، مورد اشاره قرار گرفته است. به عنوان مثال، نصب رول پلاکی که قطر 6 دارد با استفاده از مته ای با همین قطر امکان پذیر است.
از طرف دیگر باید نوع پیچ قابل استفاده با رول پلاک، متناسب باشد و با آن در مواردی مانند ضخامت و ارتفاع، همخوانی داشته باشد. در حقیقت لازم است حتما به این نکته توجه داشته باشید که باید تناسبی قابل قبول میان پیچ و رول پلاک انتخابی و مته دریل، وجود داشته باشد. هم چنین انتخاب پیچ و رول پلاک مناسب، بسته به وزن قابل پشتیبانی و جنس دیوار متفاوت است. در ادامه به معرفی و توضیح مختصر برخی از انواع رول پلاک خواهیم پرداخت.
این دسته از قطعات اتصال دهنده، بدون لبه و یا شاخک هستند. در حقیقت می توان گفت این نوع از رول پلاک ها بیشترین میزان استفاده را دارند. رول پلاک های ساده به صورت دو بر و یا چهار بر در بازار وجود دارند.
این دسته از رول پلاک ها با استفاده از پلاستیک و یا فلز ساخته می شوند. رول پلاک پروانه ای شکل، دو بال دارد. در هنگام نصب این قطعه، دو بال پروانه ای، پشت نمای مورد نظر گیر خواهند کرد و در جای خود محکم خواهند شد.
از دیگر انواع رول پلاک است که توسط شرکت فیشر طراحی و تولید شده است. این دسته از قطعات اتصال دهنده، با استفاده از با کیفیت ترین پلاستیک ها تهیه و تولید می شوند. به طور معمول در هنگام نصب و بهره برداری از این محصولات، لازم است تا سوراخ های بزرگ تری را بر روی دیوار و یا قفسه های خود در انبار ایجاد کنید.
از طرف دیگر می توانید این نوع از رول پلاک را در دیوارهای سیمانی نیز مورد استفاده قرار دهید. هم چنین رول پلاک های فیشر در دیوارهای سنگی و بتنی نیز قابل کاربرد هستند.
به طور معمول برای اینکه بتوانیم وسایل مورد نظر خود را به دیوار و یا سقف پیچ کنیم و از محکم بودن آن ها اطمینان حاصل کنیم به پیچ و رول پلاک نیاز خواهیم داشت. از طرف دیگر در اماکنی مانند انبارهای بزرگ کالا، وسائل و تجهیزات مختلفی وجود دارد که نیاز مند دسته بندی آن ها هستیم تا از این طریق، به مرتب کردن آن ها اقدام کنیم و به سهولت به کالای مورد نظر خود دسترسی داشته باشیم. بنابراین در چنین شرایطی لازم است از قفسه های کوچک و بزرگی استفاده کنیم که کاملا به دیوار و به یکدیگر، محکم شده اند. بنابراین با استفاده از انواع پیچ و رو ل پلاک می توانیم قفسه های انبارهای کالاها را به یکدیگر متصل نماییم.
در حال حاضر بسیاری از شرکت های داخلی به تولید انواع پیچ و رول پلاک مورد نیاز کشور اقدام نموده اند. از جمله این شرکت ها می توان کارخانجات تولیدی صنعتی یاسر را نام برد که اولین تولید کننده رول پلاک در ایران به شمار می رود. هم چنین صنایع مفتولی سهند پیچ یزد که محصولات خود را با علامت اختصاری CHY و PSY تولید کرده و روانه بازار می کند نیز یکی از شرکت های تولید کننده انواع پیچ در ایران است.