مودم (Modem) وسیله ی ارتباطی بسیار مهمیه که وظیفه ی تبدیل سیگنال های آنالوگ به دیجیتال و برعکس رو بر عهده داره تا به این ترتیب امکان دسترسی کاربرها به اینترنت فراهم بشود. در این مقاله به بررسی انواع مودم های خانگی، قیمت انواع مودم و پرفروش ترین مودم در ایران اشاره خواهیم کرد. انواع مودم بی سیم و بررسی مودم نیازمند جستجوی همیشگی است چراکه دائما در حال به روز رسانی است.
مودم ها به طور کلی به دو دسته ی داخلی و خارجی تقسیم میشن. مودم داخلی کمک می کنه دستگاه هایی مثل گوشی همراه به اینترنت سیم کارت متصل بشن؛ اما مودم های خارجی برای فراهم کردن شرایط دسترسی دستگاه های دیگه به اینترنت طراحی شده اند.
همانطور که از اسمش پیداست، این نوع از مودم ها در داخل سیستم کامپیوتری شما جای می گیرند. در واقع این مودم به صورت یک تراشه جداگانه و یکپارچه، روی یکی از اسلات های داخلی کیس کامپیوتر در داخل دستگاه قرار دارد. این تراشه اغلب از ابتدا روی دستگاه نصب است. به عنوان مثال گوشی همراه دارای یک مودم داخلی است که اتصال به اینترنت را از طریق اپراتوهای تلفن همراه فراهم می کند. گفتنی است، مودم های داخلی با سیستم کامپیوتری تطابق بیشتری دارد و نیاز به توجه خاصی به آن نیست.
مودم های داخلی، ارزانتر از مودم های خارجی هستند ولی این اختلاف قیمت اغلب ناچیز است.
مهم ترین مشکلی که کاربران در هنگام استفاده از مودم های داخلی با آن مواجه هستند، مکان قرارگیری آن هاست. به دلیل اینکه آن ها در درون کیس کامپیوتر قرار دارند، زمانی که می خواهید یک مودم داخلی را تعمیر و یا جایگزین کنید، باید درب کیس کامپیوتر را باز کرده و مودم را تعویض کنید.
مودم خارجی، دستگاهی است که به صورت مستقل، باعث برقراری اتصال سیستم ها به اینترنت می شود.
مودم های خارجی دارای ویژگی های زیر هستند:
این نوع از مودم ها که برای استفاده در لپ تاپ ها طراحی شده اند و به اندازه یک کارت اعتباری هستند، درون اسلات PC Card موجود در Notebook ها یا کامپیوترهای دستی قرار می گیرند و زمانی که نیاز به مودم ندارید، می توانید آن را جدا کنید.
مودم های PC Card ترکیبی از مودم های داخلی و خارجی هستند. به طور مستقیم در داخل یک پورت لپ تاپ قرار می گیرند و در نتیجه برای متصل کردن آن به کابل نیازی نیست و فقط برای اتصال به خط تلفن نیاز به کابل دارید.
این کارت ها انرژی الکتریکی مورد نیاز خود را از دستگاهی که به آن متصل اند، تامین می کنند که استفاده از آن در لپ تاپ ها، باعث کاهش طول عمر باتری می شود.
مودم سیمی فقط می تواند اینترنت باسیم رو در اختیار شما بگذارد. این مودم ها به یکی از پورت های LAN و USB یا هردوی اون ها مجهز هستن. البته با توجه به اینکه اکثر کاربرها استفاده از درگاه لن رو ترجیح میدن، بیشتر مودم های جدید این پورت رو دارند.
ارتباط دستگاه ها با مودم سیمی از طریق کابل انجام می شود. مشکل این مودم ها اینه که اکثرا فقط یک پورت دارن و فقط یک دستگاه می تونه به اون ها متصل بشود. در دورانی که گوشی های هوشمند، تبلت ها، لپ تاپ ها و انواع گجت ها فقط از طریق بی سیم می تونن به اینترنت و به همدیگه متصل بشوند (یا ترجیح میدن از ارتباط وایرلس استفاده کنند) استفاده از مودم سیمی چندان رایج نیست.
مودم بی سیم یا وایرلس امکان اتصال به اینترنت رو برای دستگاه های مجهز به وای فای فراهم می کند. با توجه به رشد روزافزون گجت ها و دستگاه های هوشمند، استفاده از این نوع مودم هم افزایش پیدا کرده است.
مودم وای فای هم مثل مودم سیمی، اینترنت رو از طریق کابل رو دریافت می کند؛ اما به صورت بی سیم اون رو به اشتراک میگذارد. کامپیوترها و دستگاه هایی که امکان دریافت امواج وای فای رو دارن، می توانند به مودم بی سیم متصل بشوند. برخلاف اکثر مودم های سیمی، تعداد دستگاه هایی که می توانند هم زمان به مودم وایرلس وصل بشوند، به یک دستگاه محدود نمی شود. البته نباید فراموش کرد که خطر هک شدن وای فای، همیشه در کمین مودم های بی سیم هست.
اکثر دستگاه های خانگی کنونی، مودم-روتر هستند؛ یعنی ترکیبی از دو دستگاه مودم و روتر هستند. ضمنا این دستگاه ها ترکیبی از قابلیت های هردو نوع مودم رو به نمایش میگذارن. با بررسی انواع مودم ها از نظر نوع اتصال متوجه میشید که بیشتر مودم های امروزی هم از ارتباط سیمی پشتیبانی می کنن و هم از ارتباطات بی سیم. در صورت داشتن مودم روترهای جدید شما می تونید کامپیوتر شخصی تون رو به صورت سیمی به شبکه متصل کنید و از ارتباط پایدار و پرسرعت لذت ببرید و هم زمان با گوشی هوشمند خودتون از طریق وای فای به شبکه وصل بشید.
استفاده از مودم ADSL، یکی از رایج ترین روش های اتصال به اینترنت است. ارتباط مودم با سرویس دهنده اینترنت با استفاده از یک پورت متصل به شبکه تلفن انجام می گیرد و هنگامی که سرویس دهنده اطلاعات پیکربندی را تایید کرد، امکان اتصال به اینترنت فراهم می شود.
انتقال داده ها در شبکه به صورت بی سیم (وایرلس) و استفاده از سیم (با استفاده از پورت LAN) انجام می شود.
پرفروش ترین مودم های ADSL، بازار ایران هم برندهای D-Link و TP-Link هستند.
برای مشاهده لیست قیمت مودم D-Link از ایمالز از اینجا وارد شوید.
قیمت مودم TP-Link در ایمالز از اینجا ببینید.
در مودم VDSL سرعت ارتباط و پهنای باند شبکه بسیار بالا است، در این فناوری انتقال داده ها با استفاده از فیبر نوری از ISP به محل کار و یا خانه شما انجام می شود. این مدل با توجه به اینکه فیبر نوری در همه جای کشور پوشش دهی و پشتیبانی نمی شود، هم اکنون رایج نیست.
اولین بستر ارائه اینترنت، بدون نیاز به خط تلفن در کشور، استفاده از فناوری وایمکس بود. این فناوری پهنای باند 30 الی 40 مگابیت بر ثانیه را پشتیبانی می کرد. وایمکس در سال 2001 ارائه و 10 سال بعد آخرین نسخه آن در سال 2011 با نام WiMAX2+ معرفی شد.
اولین شرکتی که این فناوری را در ایران ارائه کرد، شرکت مبین نت بود و پس از آن ایرانسل نیز روی کار آمد. اما بعد از مدتی به علت قیمت بالای این تکنولوژی و استقبال کمی که از آن توسط کاربران شد، اعلام به عدم پشتیبانی از این فناوری کرد و تمامی مودم های وایمکس کاربران خود را به صورت رایگان با مودم های TD-LTE تعویض کرد.
لیست قیمت مودم های TD-LTE در ترب از اینجا ببینید.
اینترنت LTE 3G، 5G به صورت بی سیم، در گوشیهای همراه ارائه می شود. برای انتقال داده در این شبکه نیاز به وجود ایستگاه های فرستنده امواج (BTS) است که اپراتورها تلاش می کنند، تعداد این ایستگاه ها را با توجه به رقابتی که در بستر استفاده از خدمات هست، افزایش دهند تا پوشش دهی خود را بالا برده، روند را سرعت بخشیده و شرایط لازم جهت ارائه اینترنت نسل سوم و یا نسل چهارم را فراهم سازند. تفاوت نسخه های مختلف G4 LTE در پهنای باندشان است.
مودم TD-LTE مانند مودم LTE است، با این تفاوت که این نوع مودم، نسخه ثابت این فناوری است. فناوری تی دی ال تی ای فقط با بهره گیری از مودم های اختصاصی قابل استفاده است و تبادل داده ها در آن با فرکانس 20 مگاهرتز انجام می گیرد.
مودم سیم کارت خور همون طور که از اسمش پیداست، برای دریافت اینترنت از سیم کارت استفاده می کند. تفاوت این مودم ها با مودم های وایمکس یا TD-LTE این هست که مودم های سیم کارت خور از همون شبکه ای استفاده می کنند که گوشی های هوشمند از طریق سیم کارت به اون متصل میشوند و خبری از تکنولوژی های جداگانه برای اون ها نیست. مودم های سیم کارت خور جدید از اینترنت 4G یا LTE پشتیبانی می کنند و پهنای باند اون ها به شبکه ی 3G محدود نمی شود. در حال حاضر سه نوع از این مودم در بازار موجوده هست:
دانگل یا مودم های USB که اینترنت رو از طریق پورت USB با کامپیوتر یا لپ تاپ به اشتراک می گذارند.
مودم های LTE ثابت که هم از ارتباط سیمی و هم از ارتباط بی سیم پشتیبانی می کنند.
مودم های LTE جیبی که شارژی و قابل حمل هستن و می توانند کاربر رو در مناطق مختلف به اینترنت متصل نگه دارند.