انعطاف پذیری در مواجهه با نوسانات تقاضا، از ویژگی های بارز انبارداری مدرن در سال های اخیر بوده است. به همین خاطر، حرکت به سمت اتوماسیون با وعده صرفه جویی بیشتر در هزینه ها و افزایش کارایی ادامه یافته است. طراحی انبار نوین در حال تغییر است تا این موارد را برآورده کند.
برای ایجاد زنجیره تامین قوی و انعطاف پذیر، انبارهای نوین تغییرات زیادی را اعمال می کنند، از جمله:
در علم انبارداری نوین سعی می شود تا قوانین و نکاتی برای انجام هر چه بهتر عملیات ورود، ذخیره و خروج کالاها در انبار ابداع و عملی شود. با استفاده از روش های انبارداری نوین می توان برای جزئی ترین مشکلات موجود در انبار نیز راه حل پیدا کرد. با استفاده از این اصول و روش های انبارداری می توان از فضا و مساحت انبار بیشترین و بهترین بهره را گرفت و همچنین کیفیت، دقت و سرعت در نگهداری، جا به جایی و پردازش کالا ها را تا حد بسیار زیادی افزایش داد.
از جمله نکاتی که در اصول و روش های انبارداری نوین به آن ها پرداخته می شود به شرح زیر است:
امروزه در بسیاری از انبارهای بزرگ و کوچک از نرم افزارهای انبارداری برای مدیریت هر چه بهتر کالا ها استفاده می کنند. این نرم افزارها با استفاده از معیارها و دسته بندی های متعدد قادرند تا جزئی ترین مسائل موجود در انبار را ثبت و تحلیل نمایند و گزارشاتی ساده و روان را به مدیر مربوطه تحویل دهند.
سوال درست این است که آیا ماشین ها می توانند همه عملیات ها و فرایندهای انبار را انجام دهند؟
حقیقت این است که با انبارهای کاملاً خودکار حداقل یک دهه فاصله زمانی داریم، اما امروزه بسیاری از فرایندهای انبار و حتی فرایندهای لجستیک و زنجیره تامین به خوبی در اختیار اتوماسیون قرار دارد؛ به عبارتی دیگر می توان روی مکانیزاسیون بسیاری از فرایندهای مدیریت انبار حساب کرد.
در سبک مدیریت نوین انبار می بایست راهی برای مکانیزاسیون فرایندهای تکرار شونده ایجاد کرد؛ به عنوان مثال، سیستم های حمل و نقل خودکار در انبارها، به مدیران انبار اجازه می دهد تا توان عملیاتی مدیریت انبار و تراکم فضای ذخیره سازی را بدون کاهش بهره وری، افزایش دهند.
کمپانی پپسی از یک سیستم حمل و نقل خودکار در کارخانه نیوزلند برای ذخیره حجم بالایی از محصولات متنوع خود استفاده می کند. این سیستم ها بدون کاهش سرعت یا دقت در مدیریت انبار، وابستگی سیستم انبارداری به فضا و پرسنل را کاهش می دهند.
ربات ها اتوماسیون هایی از آینده هستند که وعده می دهند انبارها می توانند در عین کاهش خطاهای انتخاب و حمل و نقل، بازدهی بیشتری نیز داشته باشند؛ البته این آینده دور نیست و در حال حاضر نیز بسیاری از کمپانی های بزرگ دنیا سوار بر ربات های مدرن، فرایند انبارداری نوین خود را به پیش می برند.
شرکت JD غول تجارت الکترونیک در چین، از ربات ها در فرایند چیدمان، مرتب سازی و بسته بندی استفاده می کند. انبار مدرن 40.000 فوت مربعی این شرکت کاملاً خودکار است و فقط 5 اپراتور برای سرویس ماشین آلات نیاز دارد.
پیش بینی می شود هنگامی که ثابت شود منفعت استفاده از ربات ها در سیستم مدیریت انبارها بیش از هزینه آن هاست؛ بیش از پیش شاهد حضور آن ها در انبارهای مدرن شرکت های پیشرو باشیم.
در دسترس بودن موجودی انبار چه از لحاظ قابلیت دید و چه از لحاظ وجود گزارشات در لحظه به یک اولویت مهم برای مدیران انبار در انبارداری مدرن تبدیل شده است.
اهمیت این موضوع به این دلیل است که شناسایی شکاف های موجودی انبار به مدیریت انبار کمک می کند تا از ظرفیت بیشتری برای استفاده بهتر از فضای خود بهره ببرند.
همچنین امروزه خرده فروشان و مشتریان خواهان وجود شفافیت در مورد ردیابی بسته های خود هستند تا اضطراب پاسخ به سوال «سفارش من کجاست؟» را کاهش دهند.
این موارد سیستم های نوین انبارداری را مجاب کرده است تا به صورت در لحظه تمامی اطلاعات مورد نظر از جمله موجودی انبار را در اختیار داشته باشند؛ داده های در لحظه این امکان را فراهم می کند تا مدیریت انبار به خوبی از فضای انبار خود بهره ببرند و همچنین برای سوال مشتریان خود، پاسخ مناسبی ارائه دهند.
فناوری اینترنت اشیا (IoT) و تکنولوژی های مرتبط با آن مانند تکنولوژی RFID این امکان را به شما می دهد تا به طور همزمان از موجودی محصولات و ظرفیت باقی مانده انبار در هر بخش آگاهی داشته باشید.
در سیستم های انبارداری نوین مجهز به قابلیت های اینترنت اشیا، هر محصول دارای شناسه ای دیجیتال خواهد بود؛ به عبارت دیگر، این شناسه های می توانند داده های مورد نیاز را با سایر سیستم های آنلاین از جمله نرم افزارهای مالی به اشتراک بگذارند.
برای مثال، افزودن شناسه های RFID به محصولات، امکان مشاهده لحظه ای آمار و گزارشات انبارها و همچنین شفافیت را برای مشتریان فراهم می کند. استفاده از فناوری اینترنت اشیا مزایای زیر را برای مدیریت انبارهای مدرن ارائه می دهد:
سیستم های مدیریتی یکپارچه با اینترنت اشیا، پایه و زیربنای انبارهای هوشمند و نوین هستند. فناوری اینترنت اشیا از هواپیماهای بدون سرنشین تا خودروهای خودران، اجازه می دهد تا داده ها را مابین خود منتقل کرده و این اطلاعات را با مدیران و اپراتورهای انبار به اشتراک بگذارند.
امروزه و در انبارداری حرفه ای به علت گران بودن املاک و زمین ها، دیگر افزودن زمین ها برای ایجاد فضای ذخیره سازی انبارها مقرون به صرفه نیست؛ به همین خاطر مدیریت انبارها برای به دست آوردن حداکثر ظرفیت ذخیره سازی بدون ورود به زمین های جدید، انبارهای خود را بازسازی می کنند.
به گفته Tripp Eskridge، مدیر عامل شرکت تدارکات CBRE، انبارهای مدرن با ارتفاع 40 فوت به جای 20 فوت معمولی ساخته و بازسازی می شوند. افزایش ارتفاع سقف، روشی مقرون به صرفه برای ایجاد متر مربع مورد نیاز انبار در مناطق متراکم شهری است.
در همین حال، بازسازی بدین شکل، فرصتی برای پیاده سازی فناوری های جدید است. همانطور که در بالاتر ذکر شد، سیستم های خودکار حمل پالت می توانند برخلاف لیفتراک های استاندارد به ارتفاعات بالاتر از 40 فوت نیز برسند.
این همپوشانی در طراحی و فناوری های انبارداری نوین باعث می شود که انبارها همزمان با افزایش ظرفیت، فرآیندهای جدیدی را پیاده سازی کنند.
«Green Warehouse» به شرکت ها کمک می کند تا هزینه های مدیریت انبار و زنجیره تامین خود را جبران کرده و حسن نیت مصرف کنندگان را نیز به دست آورند. در سال های اخیر، انبارها شاهد حضور سیستم ها و شیوه های کارآمد مدیریت انرژی بوده اند، برخی از این موارد:
شیوه های مدرن مدیریت انرژی در حال حاضر در طراحی انبارهای مدرن بکار گرفته شده است؛ به طور مثال خاموش کننده چراغ ها در مناطقی که اپراتورهای انبار حضور ندارند، در ترکیب با پیشرفت روباتیک، به انبارها در صرفه جویی هزینه های گرمایش و روشنایی کمک می کند.
به کارگیری این روش ها در مدیریت انبار نیز هزینه های خود را دارد؛ البته کمپانی هایی که از «Green Warehouse» در سبک مدیریت نوین انبار خود بهره می برند، هزینه های خود با آورده های این بخش مدیریت می کنند و می توانند درآمد و وفاداری بیشتری را ایجاد کنند.
این روش ها نیز قابل فروش هستند. خریداران به طور فزاینده ای هزینه های خود را با ارزش خود همسو می کنند، به این معنا که شرکت هایی که زنجیره های تامین سبز خود را برجسته می کنند می توانند درآمد و وفاداری بیشتری ایجاد کنند.
به عنوان مثال، پیش بینی می شود کمپانی بزرگ DHL که یک سیستم بزرگ حمل و نقل است تا سال 2050 میزان انتشار گازهای گلخانه ای خود را به صفر برساند.
اهداف انبار و انبارداری:
هدف از تشکیل و ایجاد انبارها چه در سازمان های دولتی و چه درسازمان های خصوصی، تهیه، سفارش دهی، تحویل گیری و نگهداری و تحویل کالاهای موردنیاز سازمان است.
انبار به عنوان یک جایگاه سازمانی در چارت سازمانی کلیه ارگان ها وجود دارد، به همین دلیل ضمن اهمیت ویژه ای که این بخش در سازمان دارد به نظارت بیشتر، حفظ و ایمنی و استاندارد مربوطه نیازمند است. از طرفی بدیهی است که اگر مواد و لوازم در زمان مناسب در دسترس واحد مصرف کننده قرار داده نشود، در گردش کار که از اهمیت خاصی برخوردار است وقفه ایجاد خواهد شد. هر چند که در حال حاضر سیستم های جدیدی در امور اداری و مدیریتی بوجود آمده و در حال استقرار هستند که هدف آن ها حذف انبار و ایجاد روش کاری مبتنی بر انبار مجازی است که نیاز است با مطالعه دقیق و با درنظرگرفتن تمامی عوامل حرکت به سمت فوق را آغاز نمود.
ایجاد یک سیستم صحیح انبارداری در سازمان مزایایی به شرح زیر به دنبال دارد:
بارکد در فارسی به آن خط نماد، رمز میله، کد میلیه ای و رمزینه نیز می گویند. نوعی نمایش تصویری اطلاعات بر روی سطوح است که اطلاعات آن را می توان توسط ماشین بازخوانی کرد. بارکدهای اولیه اطلاعات را در قالب عرض و فاصله خطوط موازی چاپ شده ذخیره می کردند و به صورت یک دسته از خطوط مستقیم موازی دیده می شدند اما امروزه بارکدها ممکن است بسته به نوع به شکل دو بعدی یک دسته نقطه، یک دسته دایره هم مرکز و یا به صورت مخفی شده در تصاویر نیز ظاهر شوند. بارکدها توسط یک پویشگر نوری که دستگاه بارکدخوان نامیده می شود بازخوانی می شوند و اگر در تصاویر مخفی شده باشند توسط نرم افزار خاصی از آن بیرون کشیده می شوند. بارکدها به صورت گسترده ای در پیاده سازی سیستم های جمع آوری خودکار اطلاعات شناسه ها که سرعت و دقت ورود اطلاعات را بالا می برند کاربرد دارند.
سیستم مکانیزه عملیات انبار بر مبنای فن آوری بارکدینگ کالا، با حذف عملیات دستی و سرعت بخشیدن به امور انبارداری موجب ایجاد صحت بیشتر در اطلاعات مربوط به کالاهای ورودی به انبار می گردد و همچنین امکان مغایرت در موجودی انبار و خطا در ثبت تقریباً به صفر می رسد و تنها با خواندن بارکد هر کالا، می توان مشخصات کلی آن کالا و سوابق آن را استخراج نمود.
هر قلم از کالاها در ابتدای ورود به انبار پس از تخصص یک سریال منحصر به فرد در قالب بارکد، توسط دستگاه الکترونیکی بارکد خوان قرائت شده و وارد سیستم می گردد (رسید انبار و اضافه شدن به موجودی انبار) و می توان کالا را آدرس دهی نمود، جهت خروج کالا از انبار نیز لازم است تا طبق درخواست کالا تحویلی به انبار، انباردار نسبت به تحویل اقدام نماید و به دلیل ثبت در لحظه تحویل توسط دستگاه های POCKET PC بارکد خوان، حواله انبار صادر و آمار موجودی به صورت دقیق، بدون خطا قابل گزارش گیری خواهد بود.
بارکدخوان، اسکنر بارکد، نرم افزار بارکد، تجهیزات بارکد و مواردی از این دست در صنعت فناوری اطلاعات و نیز استفاده از تکنولوژی های جدیدتر عموماً مبتنی بر فناوری بارکد و RFID امروزه در صنعت بسیار الزامی می باشد. ارائه نرم افزارهای کاربردی منطبق بر فرایندهای عملیاتی و در راستای اهداف و استراتژی های تجاری سازمان، خط مشی تولید نرم افزارهای شرکت های معتبر فعال می باشد.
بارکدخوان ها معمولاً از یک منبع نور و یک حسگر حساس نسبت به نور تشکیل شده اند که در کنار یکدیگر در نوک یک بارکدخوان قرار داده شده است. برای خواندن بارکد، نور بصورت یکنواخت در سراسر میله منعکس می گردد. حسگر اندازه گیری حساس به نور، شدت جریان نور منعکس شده از منبع نوری و شکل موج تولید شده و عرض میله ها و فاصله های آن ها از یکدیگر را اندازه گیری می کند و خروجی صفر و یک را نتیجه می دهد، سیستم های بارکدها می توانند با چندین روش رمزگشایی عمل کند، هر روش رمز گشایی مانند یک زبان برای سیستم است و هر کدام نقاط قوت و ضعف خود را دارند.
اسکنرها عموماً براساس نحوه ارتباطشان با کامپیوتر و نوع منبع نوریشان دسته بندی می شوند که از انواع مدل های متداول می توان به مدل های تفنگی لیزری، تفنگی CCD و Dual CCD ثابت چند پرتوه، قابل حمل بی سیم (هند هلد) قابل حمل حافظه دار و... اشاره نمود.
در نرم افزار آنلاین، انبار آنلاین می توانید به کم بارکد خوان کالا را پیدا و به فرم ها اضافه کنید. همچنین امکان ایجاد بارکد برای پرینت و لیبل ها فراهم است. می توانید در هر ورود بارکد ها را به تعداد کالا پرینت بگیرید.
یکی دیگر از فن آوری های مبتنی بر امواج رادیویی قابل استفاده جهت ردیابی و شناسایی اشیاء می باشد. به کمک این تکنولوژی می توان اقلام موجود در انبار را توسط تگ (برچسب) الصاق شده بر روی هر کالا ردیابی نمود. تگ ها حاوی داده های گوناگونی از کالاهای انبار هستند که به صورت بیسیم یا گیرنده ها ارتباط برقرار کرده و اطلاعات را رد و بدل می نمایند. مبادله اطلاعات بین تگ کالا و ریدر (گیرنده) از طریق امواج رادیویی انجام می پذیرد. زمانی که یک شی حاوی تک RFID به محدوده قابل خواندن توسط یک ریدر می رسد، ریدر با ارسال یک پالس به تگ دستور ارسال اطلاعات را می دهد.
استفاده از بارکد جهت مدیریت و کنترل گردش کالا در انبارها می توانند مزایای زیر را در دارد:
avizhegroup.com - behnamhatamifar