انبارداری شامل سیستم های قرار گرفتن جنس در انبار و ایجاد روش ها و اعمال مدیریت کنترل موثر از زمان دریافت تا لحظه تحویل است. به طور کلی انبار داری در مشاغل مختلف ملزم به رعایت نکاتی می باشد. به طور مثال در انبارداری داروخانه باید نکاتی را در محوطه انبار رعایت کنیم که موجب فاسد شدن دارو ها نشود. همچنین باید بهداشت رادر محیط انبار رعایت کرد و به تاریخ انقضای دارو های تولید شده توجه ویژه ای داشت. کنترل ورود و خروج کالا ها در هر کسب و کاری در امر انبارداری مطرح است که در ادامه به بررسی این مسائل می پردازیم.
مهم ترین هدف از انبارداری این است که تأمین و نگهداری اقلام و تجهیزات به خوبی صورت پذیرد. زنجیره تأمین در داروخانه به طور مستقیم وابسته به انبارداری صحیح است. در انبارداری داروخانه باید به این موضوع توجه شود که اقلام به درستی طبقه بندی شوند. این طبقه بندی از دیدگاه های مختلف باید صورت پذیرد.
اولین هدف قرارگیری اقلام مورد نیاز در دسترس است. موضوع بعدی نگهداری صحیح دارو ها است. دارو ها به طور کلی اقلام حساسی هستند که برخی از آن ها باید در شرایط دمایی و محیطی مشخصی نگهداری شوند. اصول قفسه بندی داروخانه باید در انبار ها هم مورد توجه قرار گیرد. دارو ها باید به طور طبقه بندی شده در قفسه ها قرار گیرد.
انبار ها باید دارای ساختمان مستحکم با وسعت کم بوده و کف انبار بتونی و یا دارای کف پوش مقاوم باشد و همه روزه کف انبار به روش خشک (با جاروی برقی صنعتی) نظافت شود. از شستن کف انبار ها و مرطوب کردن آن ها به علت ایجاد رطوبت و رسیدن صدمه به کارتن ها و دارو ها خودداری گردد.
تمامی انبار های دارویی باید دارای رطوبت سنج و میزان الحراره بوده و درجه حرارت و رطوبت همه روزه در وقت معین کنترل و در کارت مخصوص ماهیانه ثبت شود و در محل انبار بایگانی گردد.
قرار گرفتن در معرض نور مستقیم، تغییر ماهیت (فیزیکی و شیمیایی) دارو ها را در پی دارد و سبب کاهش عمر مفید آن ها می شود.
تهویه مطبوع یکی از روش های بسیار مناسب برای متعادل نگه داشتن دمای محل نگهداری دارو ها است که با توجه به گرانی در همه جا قادر به بکار گیری از آن نیستیم.
ابزاری مانند پنکه های سقفی و دستگاه های تهویه با فشار با توجه به ارزان بودن و نظر به اینکه گردش هوای مناسبی را در محل های نگهداری ایجاد می کنند و از این طریق دمای محیط را کاهش می دهند، می توانند جایگزین مناسبی برای سیستم های تهویه مطبوع به شمار آیند.
در کلیه انبار های دارویی می باید قفسه بندی فلزی نصب و از ظرفیت انبار در چند طبقه با استفاده از بالا بر استفاده شود.
کلیه اجناس و دارو های موجود در انبار دارویی که شامل: قرص، کپسول، شربت، آمپول، سرم، ضد عفونی کننده ها و لوازم پزشکی است بایستی به نحو مطلوب طبقه بندی شوند و به هر کدام قسمت معینی از فضای انبار اختصاص داده و بر اساس تاریخ انقضاء در قفسه ها جا داده شوند. به طوری که دارو های با تاریخ مصرف نزدیک در جلو و به همین ترتیب بقیه در پشت آن ها چیده شوند تا دارو هایی که تاریخ مصرف کوتاه تری دارند، زود تر توزیع شوند. این تاریخ ها را می توانید در هنگام ورود دارو به انبار با تاریخ انقضا شمسی یا میلادی وارد کنید و بر اساس تاریخ های مد نظر از انبار خروج دهید.
چیدن:
چیدن باید به گونه ای باشد که برداشتن آن ها آسان بوده و به بقیه کالا ها آسیب نرساند. از نکات عمده در چیدن اجناس در قفسه ها توجه به وزن و حجم اجناس است به طوری که اجناس کم حجم و سبک در طبقه های فوقانی قرار می گیرند.
چیدن صحیح کالا در انبار در بالا بردن راندمان و ایجاد نظم و کاهش هزینه ها و به خصوص وقت، بسیار مؤثر است. شما می توانید داخل نرم افزار محل اسقرار دارو را مشخص کنید و هنگام نیاز از اطلاعات دارو، محل قرارگیری آن را ببینید. محل استقرار در نرم افزار داروخانه به این کار کمک می کند.
مهمترین عوامل در نحوه چیدمان دارو، موارد زیر می باشد:
تقاضای زیاد، حمل و نقل بیشتر، بایستی در دسترس و نزدیک محل کار باشد. چرا که داروهای پرکاربرد زودتر فروش رفته و نیاز به تامین سریع تر دارند.
مثلا یک داروی ساده مانند استامینوفن می تواند شکل های مختلفی مثل قرص، شربت، شیاف و... داشته باشد و توسط شرکت های مختلفی مثل عبیدی، شفا و... تولید شود.
این مورد در مورد مواد و دارو هایی که کنار هم بودن آن ها، امکان ضرر و زیان زدن دارد، بسیار حائز اهمیت است.
اجناس با حجم زیاد بایستی با پالت و در نزدیکی محل ورود و خروج اجناس انبار شوند. اجناس کوچک با حجم کم و کوچک بهتر است در نقاط دورتر انبار شوند همینطور باید در کارتن های کوچک یا ظروف پلاستیکی گذاشته شوند.
اجناس سنگین و یا ظروف حاوی موادی که امکان لیک کردن (نشتی دادن) دارند در قسمت های پایین چیده شوند.
مدیریت انبار در مشاغل مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است. این امر در انبارداری دارو نیز حائز اهمیت است. از وظایف انباردار داروخانه است که باید به ورود کالا ها، خروج کالا ها، تاریخ ورود و خروج، طرف حساب ها، موجودی انبار، محل استقرار کالا ها و... توجه داشته باشد. همچنین باید گزارش هایی که نیازمند آن هستیم را داشته باشیم تا در صورت نیاز آن ها را بررسی کنیم. این امکان با کمک نرم افزار آنلاین داروخانه ممکن می شود.
شاید برای شما نیز نوشتن دستی فرم های ورود و خروج امری سخت باشد. مشتری ها و تامین کننده های خود (طرف حساب ها) را نتوانید دسته بندی کنید، از موجودی لحظه ایهمراه با تاریخ های انقضای متفاوت انبار خبر نداشته باشید، اگر ورود و خروج ها زیاد شود دسترسی به فرم ها سخت می شود.
اگرچه کار با اکسل تا حدودی می تواند نیاز های بالا را بر طرف کند اما امروزه با استفاده از نرم افزار ها به آسانی می توانید انبار خود را مدیریت کنید.
انبار آنلاین چیست و چه کمکی به ما می کند؟
دریافت دموی رایگان انبار آنلاینداروخانه