این عارضه زمانی رخ می دهد که عصب مدیان در تونل کارپال مچ دست تحت فشار قرار گیرد و نه تنها کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه بار اجتماعی و اقتصادی بزرگی نیز بر آن ها تحمیل می کند. این عارضه می تواند از فعالیت های شغلی، غیر شغلی و یا هر دوی آن ها ناشی شود. در بیماران مبتلا به CTS عوامل: جنسیت مونث، شاخص توده بدنی (BMI) بالای 30، سنین 60 – 41 سال و دیابت بیش تر از سایر عوامل در بروز CTS موثر است.
این سندرم در سنین 60-30 سالگی بروز می کند و در برخی مشاغل که حرکات تکراری دست و انگشتان و انحراف شدید مچ دست در آن وجود دارد، مانند تایپیست ها، کاربران کامپیوتر، پیانیست ها، کارگران بسته بندی، کارگران خط مونتاژ، کارمندان ادارات و بانک ها و حتی استفاده کنندگان ویلچر بیش تر بروز می کند.
این سندرم شایع ترین نوروپاتی تحت فشار قرار گرفتن عصب مچ دست می باشد که حدود 6-3% از جمعیت کارگران را تحت تاثیر قرار می دهد. شیوع آن در زنان 2/9% و در مردان 6/0% می باشد. بررسی های انجام شده در ایران نشان می دهد شیوع این سندرم در جمعیت های گوناگون متفاوت بوده و در جمعیت تایپیست ها و کاربران کامپیوتر 2/4% گزارش شده است.
از دو روش تشخیصی تست تینل و فالن و نوار عصب می توان نتیجه گرفت که عصب مدیان آسیب دیده و یا تحت فشار می باشد.
علامت تینل: اگر در صورت وارد کردن ضربات آرام به عصب مدیان در ناحیه ی مچ دست، سوزن سوزن شدن و یا بی حسی در انگشتان احساس شود تست مثبت شده و نشانه ی این عارضه می باشد.
علامت فالن: اگر با فشار دادن پشت دست ها به هم (در زمانی حدود 1 دقیقه) احساس بی حسی و گز گز شدن در انگشتان رخ دهد تست مثبت و نشانه ی CTS می باشد.
آسیب های اسکلتی-عضلانی ناشی از کار، شایع ترین نوع از بیماری ها و آسیب های شغلی بوده و از عمده ترین علل از کار افتادگی کارکنان می باشد. از جمله ی این اختلالات می توان به سندروم تونل کارپال (Carpal Tunnel Syndrome or CTS) اشاره کرد. بررسی ها نشان می دهد اختلالات اسکلتی-عضلانی بر کیفیت زندگی تاثیر گذاشته و باعث کاهش کیفیت زندگی می شوند.
در هنگام تایپ کردن روی صفحه کلید، حرکات تکراری فلکشن و اکستنشن (خم و راست کردن) انگشتان ممکن است سبب فشرده شدن عصب مدیان در ناحیه تونل کارپال شود. تغییر وضعیت مچ دست، حرکات انگشتان و استرس تماسی مچ دست با کیبورد می تواند منجر به افزایش فشار تونل کارپال شود. وضعیت اندام فوقانی و مدت زمان وظایف مربوط به استفاده از دستگاه های ورودی کامپیوتر مانند صفحه کلید و ماوس به بروز ناراحتی اسکلتی-عضلانی در میان کاربران کامپیوتر کمک می کنند. استفاده از صفحه کلید کامپیوتر و ماوس در افزایش بار تونل کارپال و ایجاد تغییر شکل محور طولی عصب مدیان موثر است.
درمان های غیر جراحی شامل موارد زیر می باشد:
1- دست خود را مشت کنید، طوری که کف دست تان رو به بالا باشد، سپس انگشتان خود را باز کنید، این حرکت را 10 مرتبه انجام دهید.
2- دست خود را باز کرده و با دست دیگر انگشتان را تا جایی که ممکن است به عقب بکشید، این حرکت را نیز 10 مرتبه تکرار کنید.
نرم افزارها به شما کمک می کنند تا روند کاری سریع تری داشته باشید. نرم افزارهای آنلاین که با کمک گوشی تلفن همراه قابل دسترس هستند، به شما امکان تغییر حالت اندام ها را می دهند تا بتوانید استراحت کافی داشته باشید.