تکنولوژی شناسایی از طریق امواج رادیویی یا به عبارتیRadio Frequency Identification، تکنولوژی نوینی است که به کمک امواج رادیویی و مدارات مجتمع الکترونیکی، اشیاء واشخاص را شناسایی می کند. متداول ترین روش شناسایی اشیاء، ذخیره کردن یک شماره دریک میکروچیپ است که به یک آنتن کوچک متصل است، به این مجموعه تگ می گویند. پس از متصل نمودن این تگ ها به کالا یا شخص، با تشعشع امواج رادیویی، تشخیص و شناسایی صورت می گیرد.RFIDسیستم51 و 018 تا 088 مگاهرتز و / درفرکانس های مختلفی کار می کند. متداول ترین آن ها 521 کیلوهرتز، 15 51/2 گیگا هرتز می باشد. این فرکانس ها، بردهای مختلفی را موجب می شوند، هرچه طول موج فرکانس کوتاه تر باشد، تگ مغناطیسی در فاصله بیشتری قابل خواندن است.
RFID تکنولوژی انعطاف پذیری می باشد که علاوه بر سهولت دسترسی، جهت اتوماسیون سیستم های گوناگون مناسب و قابل پیاده سازی می باشد، مزایایی که در استفاده از این تکنولوژی در اختیار قرار می گیرد با هیچ یک از سیستم های شناسایی خودکار دیگر قابل دسترس نخواهد بود.
سیستم RFID شامل قسمت های زیر می باشد:
تگ های RFID دارای ریز پردازنده های کوچک، آنتن و شماره سریال یکتایی هستند که در انواع پیشرفته آن ها امکان رمزنویسی 1 نیز وجود دارد. با توجه به این مطلب که اجناس و کالاهای گوناگونی در حیطه RFID و به تبع آن برچسب ها قرار دارند، بدیهی است که انواع گوناگونی از آن ها مورد استفاده قرار می گیرد. بطور کلی برچسب ها را از دو نظر دسته بندی می کنیم که عبارتند از انواع برچسب از نظر شکل ظاهری و انواع برچسب از نظر تامین کننده منبع انرژی.
به طور کل برچسب های فعال مطمئن تر از برچسب های غیر فعال می باشند و کمتر با خطا مواجه می شوند، باتوجه به وجود منبع تغذیه و نیرویی که از تگ های فعال تولید می شود، این دسته از برچسب ها تطابق بیشتری با تغییرات آب و هوایی، برد طولانی دریافت امواج و یا نوسانات موجود در ارسال فرکانس های رادیویی خواهند داشت.
بازخوان بر چسب ها:
سه دسته عمده بازخوان بر چسب ها عبارتند از:
جهت ارتباط با سرور مرکزی، کنسول های مانیتورینگ و یا سایر نرم افزارها و تبادل اطلاعات لازم است که دستگاه های Reader / Writer از طریق یک بستر ارتباطی همانند شبکه کامپیوتری، شبکه بی سیم و یا روش های دیگر اطلاعات خود را ارسال کنند.
این کنسول ها معمولا در هر بخش نصب می گردند و اطلاعات مربوط به موجودی و تجهیزات همان بخش بر روی آن ها قرار دارد و فعالیت های مانیتورینگ مختلفی را می توان برروی آن ها انجام داد.
جهت ثبت اطلاعات مربوط به نشانه های RFID و نرم افزارهای مربوطه نیاز به یک سرور مرکزی وجود دارد که در واقع بانک اطلاعاتی سیستم را تشکیل می دهد.
RFID یک تکنولوژی قابل انعطاف و راحت است، که به راحتی برای انجام عملیات خودکار مناسب می باشد. RFID نیازی به نزدیکی گیرنده و کالا و تماس آن ها با یکدیگر ندارد و در هر محیطی قابل استفاده است. به طور همزمان اطلاعات TAG های مختلف را دریافت می کند. همچنین استفاده از این فناوری امنیت و درستی اطلاعات را درپی دارد. هر TAG یک کد یکتا دارد که آن را از بقیه مجزا میکند به همین دلیل تغییر یا جعل اطلاعات تقریبا غیر ممکن است.
تکنولوژی RFID باعث بهبود موارد زیر می شود :
بطور کلی فناوری RFID از تجهیزات ذیل جهت پیاده سازی بهینه خود کمک می گیرد :
ریدر های RFID اطلاعات را از تگ ها می خوانند و آن ها را به سرور انتقال می دهند، اطلاعات تگ ها در بانک اطلاعاتی سرور ذخیره می گردد، به طور کل تامین فرکانس، تامین انرژی، انتقال اطلاعات و تامین پالس ساعت از جمله قابلیت های ریدرها می باشند.
از آنجاییکه بخش اعظم دارائی مؤسسات و کارخانجات در انبارها نگهداری می گردند، لذا دسترسی سریع به آمار و ارقام موجودی ها در روند مالی و همچنین برنامه ریزی تولید نقش عمده ای دارند. در سیستم دستی امکان خطای انسانی بسیار زیاد بوده و گاه امکان دارد بر اثر اشتباه در شمارش و یا اعلام موجودی اجناس باعث ایجاد وقفه در عملیات تولید و یا تحویل کالا به مشتری گردد. با توجه به این مسائل بدیهی است رؤیای هر سیستمی داشتن انباری به دور از هرگونه خطا و اشتباه می باشد تا بتوان به این وسیله از ضررهای احتمالی اجتناب نمود. اگر بخواهیم سیستم مدیریت انبار را بطور کلی بنگریم متوجه می شویم می توانیم عملیات انبار را به دو دسته کلی تقسیم کنیم. این دو عمل عبارتند از ورود و خروج کالا، تمامی گزارشات مورد نیاز ما از همین دو عمل نتیجه می گیرند. خواه گزارش موجودی را نیاز داشته باشیم یا مکان استقرار کالا و یا میزان فروش.
با توجه به مطالب بالا می توانیم سیستم RFID را به شکل زیر در انبار مستقر نماییم.
ورود کالا:
در طرح پیشنهادی، هنگام ورود کالا به انبار، توسط متصدی انبار برچسب RFID مربوطه روی آن نصب می شود. با توجه به اینکه احتمال دارد که هر کالائی درون کارتن بسته بندی شود و درنتیجه در دید مستقیم بازخوان تگ قرار ندارند تگ مورد استفاده اکتیو خواهد بود. تگ ها پس از الصاق به کالای مورد نظر توسط مسئول انبار شناسایی شده و
در سیستم ثبت می شوند. بنابراین هر تگ با شناسه منحصر به فرد خود نشانگر یک کالای مشخص با ویژگی های تعریف شده خاص خود خواهد بود. این قسمت از معدود قسمت های دخالت نیروی انسانی در ثبت کالای ورودی به انبار می باشد. البته با توجه به اینکه سیستم دست نویس انباردار از روند کار حذف می شود دقت کار بالا خواهد رفت. پس از این مرحله گزارش گیری از موجودی انبار در هر لحظه و در کوتاه ترین زمان ممکن میسر خواهد بود.
خروج کالا :
در هنگام خروج کالا از انبار قبل از خروج خودرو حامل کالا، بازخوان تگ، که در سردر انبار نصب شده است کلیه تگ های داخل بار را شناسایی می کند. به این ترتیب درکوتاه ترین زمان ممکن کنترل کالاهای بارگیری شده انجام می شود و در همان لحظه امکان ایجاد گزارش از عملکرد ورود و خروج کالا از انبار میسر خواهد بود.
در بخش ورود کالا به انبار، نرم افزار اطلاعات تگ شناسایی شده را دریافت کرده و امکان تخصیص اطلاعات کالا به تگ مورد نظر را فراهم می کند. در بخش خروج کالا، نرم افزار اطلاعات تگ های شناسایی شده را با اطلاعات ذخیره شده بر روی پایگاه داده تطبیق داده و مشخص می کند که چه کالاهایی در حال خروج از انبار می باشد.
در هر دو بخش امکان تهیه گزارش به صورت گزارش چاپی، txt و همچنین نمایش در جداول راهنما فراهم می باشد.
به علاوه در هر زمان گزارش گیری از موجودی کالا در انبار بر اساس جستجوهای متنوع فراهم می باشد. به عنوان مثال ورودی، خروجی یا موجودی کالا در یک تاریخ خاص، یا بر اساس یک کالای خاص و... قابل جستجو و ایجاد گزارش می باشد.
همانگونه که ذکر شد RFID روز به روز در حال تکمیل وگسترش است و اجزاء آن ارزان تر می شوند. جهت پیاده سازی RFID در یک فرآیند، میبایست پیش از خرید و نصب تجهیزات، ضمن کسب دانش اولیه مورد نیاز، جهت استفاده بهینه و اقتصادی از سرمایه گذاری های مربوطه، تمامی راه حل های ممکن در این زمینه را از ابعاد مختلف فنی و اقتصادی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار داد. با توجه به روند توسعه سریع این تکنولوژی و کاهش قابل پیش بینی هزینه های پیاده سازی آن، پیشبینی می گردد اجرای این پروژه در آینده نزدیک از صرفه اقتصادی برخوردار گردد. یک زمینه دیگر قابل بررسی در پیاده سازی سیستم های مبتنی بر RFID در کلیه سازمان ها، بکارگیری این تکنولوژی در بخش های مختلف زنجیره ارزش و کلیه زیر مجموعه های مرتبط با موضوع می باشد که می تواند در تصمیم گیری در این ارتباط در هر سازمان موثر واقع گردد. در صورت گام نهادن در این راه تفکر و نگرش موسسه و سازمان تغییر و تکنولوژیک تر شده و امکان رشد و تعالی بیشتر خواهد بود.