در انبار خود از تجهیزات آتش نشانی استفاده کنید

  • دوشنبه 13/آبان/1398
در انبار خود از تجهیزات آتش نشانی استفاده کنید
وجود یک کپسول آتش نشانی و یا یک جعبه آتش نشانی (فایرباکس) در محل کار یا منزل باعث شده خسارت حادثه به وجود آمده بسیار پایین بیاید.

با توجه به اینکه ساختار هر کسب و کاری متفاوت است، اما برخی از قطعات اصلی تجهیزات ایمنی و آتش نشانی وجود دارد که هر سازمان در محیط اداری، انبار یا کارخانه به آن نیاز دارد.

کپسول های آتش نشانی

اولین چیزی که در مورد اطفا حریق و ایمنی در برابر آتش سوزی به نظر می می آید کپسول های آتش نشانی است. هر فضای کاری نیاز به حداقل یک کپسول آتش نشانی دارد. تعداد و انواع مختلف خاموش کننده های مورد نیاز با توجه به اندازه محل شما و همچنین نوع خطرات آتش سوزی مربوط به دفتر، کارخانه یا انبار شما بستگی دارد، اما قطعا نیاز به یک یا چند مورد زیر خواهد بود:

کپسول های آتش نشانی

خاموش کننده دی اکسید کربن: برای تمام خطرات الکتریکی و جایی که مایعات قابل اشتعال و غیره در حال استفاده هستند به عنوان مواد حساس و ظریف بی ضرر و ایده آل است.

خاموش کننده فوم آتش نشانی: یک راه حل مناسب برای استفاده از چند ریسک. خمیر شیمیایی خیس مانند روغن های سوختنی را سرد و سوزاندن دوباره شعله های آتش را کاهش می دهد.

خاموش کننده آب: این نوع کپسول ها بصورت اسپری عمل کرده و مخصوص آتش سوزی های مواد چوبی و کاغذی است.

خاموش کننده پودر: می تواند بیشترین آتش سوزی را که شامل چوب، کاغذ، مایعات قابل اشتعال و الکتریکی می شود، رفع کند. پودر آتش نشانی نیز می تواند در آتش سوزی خودرو استفاده شود و می تواند در اتومبیل یا وسایل نقلیه تجاری نصب شود.

جعبه آتش نشانی یا فایرباکس چیست؟

یکی از پر کاربرد ترین تجهیزات آتش نشانی برای اطفا حریق های دستی، جعبه آتش نشانی است؛ که سالهاست در ساختمان های اداری و تجاری و اخیراً در ساختمان های مسکونی جهت سهولت در استفاده عموم و خاموش کردن حریق قبل از رسیدن آتش نشان ها مورد استفاده قرار می گیرند.

ابعاد استاندارد جعبه های آتش نشانی

جعبه های آتش نشانی در ابعاد استاندارد (ارتفاع 74، عرض 60، و عمق 15 یا 20 سانتی متر) تولید و یا به سفارش در ابعاد های (ارتفاع 148، عرض 60 و عمق 20 سانتی متر) از نوع جعبه آتش نشانی ایستاده و یا از نوع جعبه آتش نشانی افقی در ابعاد های (ارتفاع 74 یا 84، عرض 100 یا 90 و عمق 20 سانتی متر) مورد استفاده قرار می گیرند که در نوع جعبه های آتش نشانی سفارشی فضای مناسب جهت قرار گرفتن دو عدد کپسول آتش نشانی را دارا می باشند.

کپسول های آتش نشانی
استفاده از این تجهیزات بیشتر برای کنترل و حتی اطفا حریق های کوچک کاربرد دارد.

جعبه های آتش نشانی به دو صورت در ساختمان ها تجهیز می گردنند:
جعبه های آتش نشانی فایر هوزریل شامل شلنگ لاستیکی به قط ¾ اینچ با قرقره دوار، اتصالات ¾ اینچ، نازل شیردار سه حالته (جهت پاشش آب) و شلنگ رابط و شیر گازی مخصوص آب. (قابل نصب در طبقات فوقانی ساختمان به دلیل سهولت در اطفاء حریق)
جعبه های آتش نشانی فایرباکس در سایزهای 5/1 و 5/2 اینچ شامل شلنگ برزنتی نخ پرلون تولاستیکی و اتصالات آتش نشانی (کوپلینگ آتش نشانی، نازل سه حالته آتش نشانی، هیدرانت یا کوپلینگ رزوه دار) با سایز های مربوطه و همچنین شیرفلکه برنجی فشار قوی آتش نشانی (قابل نصب در پارکینگ ها و طبقات همکف)
کپسول های آتش نشانی انواع مختلفی دارند که بسته به نوع آتش کاربرد کپسول آتش نشانی متفاوت می شود.

کاربرد کپسول آتش نشانی:

  • به علت وجود آب در این خاموش کننده ها واحتمال برق گرفتگی نباید از آن برای آتش سوزی وسایل الکتریکی استفاده شود.
  • هرگز از آب برای اطفاء حریق مواد شیمیایی که با آب ترکیب می شوند کمک نگیرید.
  • پودر ها به طور کلی غیر سمی می باشند ولی بهتر است در محیط هایی که مقدار زیادی از این پودرها پاشیده می شود از دستگاه تنفسی استفاده گردد.

جهت آزمایش ماهانه کپسول های آتش نشانی مواد زیر را رعایت کنید:

  1. دستگاه باید از لحاظ زنگ زدن و صدمه دیدگی بدنه بازدید شود.
  2. لوله های پلاستیکی، بست و سر لوله ها کنترل شود.
  3. از سالم بودن (روان بودن) شیر مطمین شوید و ماهانه خاموش کننده ها را سر و ته کنید.

کپسول های آتش نشانی

سیستم های اعلام حریق آتش نشانی

آلارم آتش برای هر ساختمان در یک کسب و کار ضروری است و باید به کار گرفته شود. ما طیف گسترده ای از سیستم های اعلام حریق در اختیار داریم که هر دو باتری و یا برق کار می کنند. آلارم های بصری نیز برای انبارها و جهت کارخانجات بسیار مفید هستند زیرا هشدار دوگانه را با استفاده از فناوری نور قرمز LED و همچنین زنگ و زنگ قابل شنیدن برای جلب توجه همه کارکنان در محدوده آن موقعیت را ارایه می دهند.

علایم خروج آتش نشانی

علایم خروج آتش نشانی برای همه شرکت ها ضروری است تا کاربران را به خروج درست راهنمایی کنند.

روشنایی اضطراری

در طول آتش سوزی، برق رسانی موجب افزایش خطر است ولی جهت امداد، روشنایی برای کارکنان و مشتریان ضروری است تا از ایمن بیرون بیایند. چراغ اضطراری ارایه شده توسط و در حالت اضطراری جهت خروج و تخلیه محل تا 3 ساعت کار می کند.

بهتر است بدانیم: آشنایی با انواع روش های خاموش کردن آتش

پتو آتش

هیچ فضای آشپزخانه بدون یک پتو آتش نشانی کامل نیست تا شعله های آتش خاموش شود. پتوی نسوز آتش نشانی در طیف وسیعی از اندازه و در هر مورد سخت یا نرم، قابل دسترسی است.

اسناد ایمنی آتش نشانی و کابینۀ ذخیره سازی سند

ضروری است که تمام مدارک آتش سوزی را که یک افسر آتش نشانی نیاز دارد مانند مدارک ایمنی آتش نشانی شامل پرونده های مربوط به نگهداری تجهیزات آتش نشانی و برنامه های مرتبط با ساختمان، در یک مکان امن مانند کابینه ذخیره سازی ایمنی قفل ایمنی، حفظ کنید.

جعبه کمک های اولیه

داشتن یک کیت کمک های اول با تمام متعلقات آن بصورت دست نخورده ضروری است. در طول سال ها، کیت های مختلف و قطعات ممکن است مورد استفاده قرار گیرد، با این وجود، شما نه تنها مسیولیت تهیه یک کیت کمک های اولیه را بر عهده دارید، بلکه شما برای جایگزینی محصولات منقضی یا استفاده شده در کیت باید پاسخ گو باشید، بنابراین این فرصت را داشته باشید تا نگاه کنید و ببینید چه چیزی گم شده است تا مطمین شوید که کسب و کار شما آمادگی کمک های اولیه تا رسیدن امداد را دارد.

کپسول های آتش نشانی

آشنایی با رنگ بندی کپسول های آتش نشانی

کپسول قرمز (بر پایه آب)

برای خاموش کردن آتش هایی است که در برگیرنده مواد جامد و البته ارگانیک مثل چوب، پارچه، کاغذ، پلاستیک و زغال سنگ است.

کپسول قرمز (آب با افزودنی های دیگر)

از این کپسول می توانید برای خاموش کردن آتشی که دربرگیرنده مواد جامد و ارگانیک است استفاده کنید. فرق این کپسول با کپسول بر پایه آب این است که توانایی بهتری برای خاموش کردن آتش دارد و قدرتمندتر است. این کپسول ها در حجم ۳ و ۶ کیلویی هستند.

بیشتر بدانید: علل ایجاد آتش سوزی در انبار و کارخانجات
یادتان باشد که از این کپسول برای خاموش کردن چربی و روغن استفاده نکنید. پاشیدن محتویات این کپسول روی تجهیزات الکتریکی هم بسیار خطرناک است.

کپسول قرمز با پس زمینه سفید (پودر آب)

از این کپسول برای خاموش کردن مواد جامد و ارگانیک و مایعات و گاز های قابل اشتعال استفاده کنید. اگر دوره آتش نشانی دیده باشید با رعایت فاصله یک متری می توانید برای خاموش کردن بعضی از آتش های الکتریکی هم از این کپسول استفاده کنید.

کپسول آبی (بر پایه پودر)

از این کپسول می توان روی آتش هایی که بر اثر اشتعال مواد جامد ارگانیک، مایعاتی مثل گریس، چربی، روغن، رنگ و بنزین ایجاد شده اند استفاده کرد. همچنین می شود از این کپسول برای خاموش کردن آتش ناشی از گاز هم استفاده کرد.
از این کپسول هرگز برای خاموش کردن تراشه های خانگی و ماهیتابه آتش گرفته استفاده نکنید؛ چرا که خطر استنشاق این پودر وجود دارد.

کپسول آبی (بر پایه پودر خشک)

این پودر های خاص برای مبارزه و مقابله با آتش هایی طراحی شده اند که دربرگیرنده فلزات قابل اشتعال مثل لیتیم، منیزیم، سدیم یا آلومینیوم هستند. در این کپسول ها معمولا ۳ پودر خاص براساس گرافیت، مس یا سدیم کلرید وجود دارد.

کپسول کرمی

برای خاموش کردن مایعات و جامدات قابل اشتعال مثل چربی، روغن، رنگ و بنزین بسیار مناسب است، اما نه هر نوع چربی و روغنی؛ مثلا برای خاموش کردن چربی آتش گرفته در ظرف غذا مناسب که نیست، بلکه بسیار هم خطرناک است.

کپسول سیاه (کربن دی اکسید)

برای خاموش کردن تجهیزات الکتریکی عالی است. از این کپسول بیشتر برای خاموش کردن تجهیزات یا سرور های رایانه ای بزرگ استفاده می شود. توجه داشته باشید مواد این کپسول برای مکان های کوچک باید با احتیاط مصرف شود چرا که خطر خفگی افراد وجود دارد.

مقاله مرتبط: تجهیزات انبارداری

کپسول زرد روشن (مواد شیمیایی مرطوب)

این کپسول برای خاموش کردن مواد منفجره بسیار ایده آل است؛ همچنین برای خاموش کردن روغن هایی که از آن ها در آشپزی استفاده می شوند مناسب است؛ چربی هایی مثل روغن آفتابگردان، روغن زیتون و کره.
از این کپسول هرگز برای خاموش کردن مایعات قابل اشتعالی مثل بنزین استفاده نکنید.

پیشگیری از آتش سوزی از طریق آموزش کارکنان

پیشگیری از آتش سوزی از طریق آموزش کارکنان:

جهت جلوگیری از آتش سوزی موارد زیر را به کارکنان آموزش دهید:

  1. در هنگام وقوع آتش سوزی خونسردی خود را کاملا حفظ کنید.
  2. در هر آتش سوزی شیر اصلی گاز شهری یا سیلندر را فورا ببندید.
  3. در آتش سوزی های ناشی از نفت و دیگر مواد سوختنی مشابه و لوازم برقی از آب استفاده نکنید.
  4. در آتش سوزی های بزرگ حفظ جان افراد از اموال واجب تر است کودکان و سال خوردگان و افراد ضعیف را سریعا از محل دور کنید.
  5. اضطراب در آتش سوزی امری طبیعی است لکن سعی کنید ناراحتی و اضطراب خود را بروز ندهید.
  6. در حریق لوازم و سیستم های برق، اولین اقدام قطع برق می باشد به منظور خاموش کردن حریق از آب جهت اطفا استفاده نکنید.
  7. خاموش کننده ها به طور مناسب در جای خود نصب شده و آماده به کار باشد و باید در اطفاء حریق از خاموش کننده متناسب با نوع حریق استفاده شود.

آموزش آتش نشانی

محل قرار گرفتن خاموش کننده های آتش نشانی

  • ارتفاع حدود 1.5 متر از سطح زمین نصب گردد.
  • خاموش کننده های دی اکسید کربن عموما برای جاهایی که تابلوهای برق و کابل کشی برق بیرونی وجود داشته باشد.
  • محل قرار گرفتن خاموش کننده در انبارهای کوچک در کنار درب ورودی و برای انبار های بزرگ در کنار درب ورودی و وسط و انتهای انبار.
شاید برای شما مفید باشد: اهمیت ایمنی در انبار

توصیه ها و هشدارهای ایمنی

توصیه ها و هشدارهای ایمنی در خصوص انبارها

  1. ضرورت دارد انبارها از نظر کالا و محتویات و غیره درجه بندی، طبقه بندی و گروه بندی گردد.
  2. ضروری است اصول ایمنی در انبارها اجرا گردد.
  3. نکات ایمنی عمومی انبارها در پیشگیری از آتش سوزی کاری مهم می باشد.
  4. انبارها می بایست مجهز به وسایل اطفایی و سیستم های اعلام اتوماتیک و دستی باشد.
  5. تابلوها و علایم هشدار دهنده ایمنی در انبارها نصب شود و نصب تلفن آتش نشانی 125 و ارگانهای امدادی ضروری است.
  6. سیستم سیم کشی برق انبارها باید توکار و از داخل لوله های مخصوص انجام گیرد و اتصالات و کلیه کلیدها و پریزها و روشنایی ها از نوع ضد جرقه و ضد انفجار انتخاب گردد.
  7. استفاده از دستگاه های حرارتی شعله عریان در داخل انبار ها ممنوع است.
  8. کلیه کارکنان انبارها باید آموزش آتش نشانی و ایمنی و طرز کار با وسایل اطفایی را فرا گیرند.
  9. کالا و محتویات و بسته بندی اجناس باید روی پالت های فلزی با در نظر گرفتن اصول ایمنی انبارها چیده شود.
  10. استفاده کالا در انبارها به هر شکل انبار چینی نباید بیش از 5/4 متر باشد و بطور کلی فاصله بین سقف انبار و مرتفع ترین نقطه کالاهای چیده شده نباید کمتر از یک متر باشد.
  11. تابلو استعمال دخانیات در محوطه داخل و خارج انبارها مطلقاً ممنوع نصب و اجرای آن الزامی است.
  12. ضایعات قابل اشتعال در انبارها باید در ظروف در بسته فلزی ریخته شود.
  13. ایجاد آبدارخانه و آسایشگاه به هر شکل داخل انبارها ممنوع است.
  14. فضای انبارها باید مستمراً غبار رویی گردد و ضایعات مرتباً جمع آوری و از محل، تخلیه شوند.
  15. جهت جلوگیری از تابش مستقیم نور خورشید، شیشه های پنجره ها و نورگیرهای انبارها باید از نوع مات انتخاب شود و یا رنگ آمیزی شوند.
  16. نورگیرهای انبار باید از داخل با تور سیمی مقاوم و در خارج با حفاظ فلزی حفاظ بندی گردد.
  17. در انبار باید متناسب با حجم محیط، دستگاه های هواکشی از نوع ضد جرقه و انفجار نصب گردد. محل نصب هواکش ها تابع خواص مواد و گازهای حاصله و غیره می باشد.
  18. انبارها باید طبقه بندی شده و در هر قسمت با کشیدن دیوار جدا کننده از دیگر کالاها مجزا شود و برای یک نوع کالا اختصاص داده شود. حداقل 2 الی 4 ساعت مقاومت در برابر آتش سوزی داشته باشد.
  19. کلیه تجهیزات و سیستم های آتش نشانی و اصول انبارداری با نظر کارشناس آتش نشانی تأمین گردد.
  20. ساختمان انبارهای نگهداری مایعات قابل اشتعال باید در محل های ایمنی و هرچه دورتر از سایر تأسیسات و اماکن و مواد قابل احتراق احداث گردد.
  21. اسکلت اصلی ساختمان انبار فرآورده های نفتی می بایست به برق گیر و صاعقه شکن و شبکه مربوطه جهت تخلیه الکتریسیته ساکن مجهز شود.
  22. مناسب ترین و اصولی ترین روش نگهداری فرآورده های نفتی استفاده از مخازن و تانکرهای ثابت می باشد که این مخازن به شکل استوانه دو سر محدب و از جنس فولاد ساخته می شود و به صورت افقی مستقر می گردد و به سه طریق انجام می گیرد. مدفون در زمین، نیمه مدفون و آزاد.
  23. علایم و تابلوهای خطرات به صورت شبرنگ در محوطه انبار در معرض دید نصب و مورد بهره برداری قرار گیرد.
  24. کپسول های استفاده شده بلافاصله برای شارژ مجدد به محل های مجاز ارسال گردد.
  25. شارژ مجدد کپسول ها در صورت عدم استفاده پس از یکسال.
  26. درصورت وجود گرد و غبار در محیط و یا نیاز به نصب در فضای باز، کپسول ها درون جعبه مناسب قرار گیرند.
  27. کروکی و لیست مواد موجود در هر انبار و کلیه وسایل و سیستم های آتش نشانی و تعداد پرسنل و اطلاعات دیگر توسط کارشناس آتش نشانی و ایستگاه مربوطه بانک اطلاعات آتش نشانی قرار گیرد.
درباره این مقاله دیدگاهی بنویسید...
برای ثبت دیدگاه باید ابتدا وارد سایت شوید. جهت ورود را کلیک کنید