اهمیت دادن به پژوهش و بها دادن به پژوهشگران و دانشمندانی که در این راستا فعالیت می کنند نقش به سزایی در رسیدن به خودکفایی دارد. از این رو ۲۵ آذر به عنوان روز پژوهش نام گذاری شده است تا با تقدیر و تشویق پژوهشگران به آنان انگیزه داده شود. برای آشنایی بیشتر با این روز همراه ما باشید.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در تقویم ایران روز ۲۵ آذر به منظور ارج نهادن به مقام پژوهش گر و کار مهمی که این دسته از افراد انجام می دهند روز پژوهش نام گذاری شد. این روز از طرف شورای فرهنگ عمومی کشور تعیین و نام گذاری شده است.
وزارت علوم تحقیقات و فن آوری نیز هفته ی چهارم آذر را به هفته ی پژوهش نام نهاده بود که از سال ۱۳۸۴ به نام هفته ی پژوهش و فن آوری تغییر نام دادند. هدف از نام گذاری این هفته اهمیت دادن به مقام بلند مرتبه پژوهشگران برتر و شناسایی مشکلات و موانع موجود بر سر راه آن ها است.
به طور کلی پژوهش در معنای عام آن به معنی جستجو و یا بررسی مستمر است. به عبارتی دیگر، پژوهش به معنای تجربه و درستی آزمایی به منظور اکتشاف حقیقت های بدیع و تفسیر صحیح این حقیقت ها است.
همچنین پژوهش را می توان فراگرد دستیابی به راه حل های قابل اتکا از طریق جمع آوری، تفسیر و تحلیل دادهها به شیوهای سیستماتیک و برنامه ریزی شده نیز دانست.
پژوهش یکی از بنیادی ترین احتیاجهای مهم برای پیشرفت و توسعه ی یک کشور است. میزان قدرت سیاسی و خودکفایی های اقتصادی هر کشوری به پژوهش و تحقیقات علمی آن متکی است. واضح است یکی از موارد اصلی و تاثیرگذار در روند همه جانبه ی یک کشور پژوهش است تا آنجا که مسیر موفقیت تمام فعالیت های مرتبط با توسعه از قبیل صنایع، کشاورزی، دامداری و خدمات از وادی پژوهش می گذرد.
عدم انجام پژوهش موجب خواهد شد که عملا هیچ دانش جدیدی تولید نشود و توسعه یافتگی در وضعیتی ساکن قرار گیرد. در این بین استقلال کشور از هر جنبه ای تهدید خواهد شد که عواقب جبران ناپذیری برای آن و نسل های آینده اش خواهد داشت.
می توان گفت مهمترین کارکرد پژوهش دانش افزایی و تولید دانش نو است. داده های جدید که از طریق پژوهش ها به دست می آیند منجر به اکتشافات و راه حلهای جدید و در نتیجه راحت تر شدن زندگی بشر خواهد شد.
یکی از مسائل مهمی که در هر جامعه میتواند زمینه ساز بروز مشکلاتی باشد تضادهای اجتماعی و مولفه هایی مربوط به ارتباطات انسانی است.
پژوهش با توجه به قابلیت هایی که دارد سعی بر این است که انسان را با خودش و محیط پیرامون او آشنا کند. آشنایی انسان با محیط زندگی خودش و شناخت گستردهی آن باعث خواهد شد که از تمام امکانات و پتاسیلهای محیط برای دسترسی به اهداف استفاده کند.
اهمیت آموزش و پرورش در این زمینه بر کسی پوشیده نیست. انجام پژوهش که منجر به داده های بدیع و نو می گردد وضعیت پویایی را شکل می دهد که در هماهنگی با برنامه های آموزشی مکمل یکدیگر خواهند شد.
در روز پژوهش روند تحقیق و پژوهش در سالی که گذشته مورد بررسی قرار می گیرد
نکته مهمی که هر ساله در هفته پژوهش مورد بررسی قرار می گیرد افتها و آسیب های پژوهش در ایران است از جمله برخی از این مشکلات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پژوهش هایی که بدون نیاز سنجی و یا با نیازسنجی ها نادرست انجام می شوند بسیار زیان آور است. پژوهش باید برای پاسخ گویی به نیازهای اساسی مردم و جامعه طراحی شود ولی متاسفانه گاهی بدون شناخت نیازهای جامعه طرح هایی ارائه می شود که باعث اتلاف منابع و تحمیل هزینه های بسیاری با بدنه دولت و مردم می شود.
عدم حمایت مالی مناسب از پژوهشگران باعث کاهش انگیزه و کیفیت تحقیقات آن ها می شود. بدیهی است که تحقیقات پژوهشی نیازمند توان مالی و اقتصادی است. بدون پشتیبانی مراکز مربوطه و دولت انگیزه ای برای پژوهش باقی نمی ماند.
عدم ثبت پژوهش ها و مستند سازی مناسب جهت بهره برداری دیگر فعالان موجب هزینه های مجدد برای بررسی موضوعاتی می شود که تحقیقاتی بر روی آن ها انجام شده. بسیاری از پژوهشگران جوان با تکیه بر اسناد قبلی تحقیقات خود را انجام می دهند. بنابراین ثبت پژوهش ها برای آسان شدن دسترسی دیگران لازم و ضروری است.
هفته پژوهش سال ۹۷ از ۲۴ آذر ماه تا ۳۰ آذر ماه تعیین شده بود و در این ایام تمامی مراکز پژوهشی و مراکز دانشگاهی در قالب برنامه های پژوهشی این روز را گرامی داشتند. حتی زنگ پژوهش در بسیاری از مدارس تهران و شهرستانها به صدا درآمد چرا که سیاست های آموزشی بر این پایه است که دانش آموزان از پایه های اول تحصیلی با پژوهش و هفته پژوهش آشنایی داشته باشند.
هفته پژوهش در سال ۹۸ نیز از ۲۳ الی ۲۸ آذر می باشد و عناوین هر یک از روزهای هفته پژوهش از سوی وزارت علوم تعیین خواهد شد. برخی از این عناوین از قبیل زیر هستند:
قابل توجه است که هر سال یک شعار نیز برای این روز تعیین خواهد شد مانند پژوهش تقاضا محور و تجاری سازی فناوری، زیر بنای تولید و اشتغال و….
در این هفته بزرگان پژوهش و موفق ترین پژوهشگران سال معرفی می شوند و مقام آن ها ارج نهاده می شود. علاوه بر این هدایایی ناقابل توسط مراکز علمی و دانشجویی به آنان تقدیم می گردد. نقش پژوهشگر در توسعه همه جانبه کشور به حدی مهم و ضروری است که می توان این گروه را نیروی محرک توسعه کشور و جهان دانست.
تمامی تلاش هفته پژوهش شناساندن این امر به عموم مردم و بازگو کردن اهمیت فراوان آن است. امید است که مقام پژوهش و پژوهشگر آنچنان ارج نهاده شود که دیگر هیچ فرد و نهادی بدون پژوهش و مطالعه در عرصه های مهم زندگی شخصی و مخصوصا اجتماعی تصمیم نگیرد و دست به عملی نزند که دیگر جبران ناپذیر باشد.
منبع: mahaksoft.com