به عنوان مثال می توان به Google Sheets و Apple Numbers و همینطور Apache OpenOffice Calculator اشاره کرد. اکسل آنلاین یا گوگل شیت در این روزهای دورکاری بسیار مورد استقبال قرار گرفته اند.
برنامه گوگل شیتس به صورت کاملا رایگان برای رقابت با اکسل عرضه شده و ساختار و ویژگی های بسیار مشابه به آن دارد. کاربرانی که پیشتر اکانت جیمیل ساخته اند، قادر به استفاده از Google Sheets نیز هستند. صفحات گسترده ای که در این برنامه می سازید، در فضای ابری ذخیره سازی می شوند و این یعنی در هر جایی و روی هر دستگاهی، به آن ها دسترسی خواهید داشت. از سوی دیگر، امکان مشارکت چندین کاربر به صورت همزمان روی یک صفحه گسترده هم مهیا شده است.
نامبرز برنامه صفحه گسترده اپل به صورت رایگان روی تمام کامپیوترهای مک نصب شده و مجموعه ای غنی از قالب ها، نمودارها و گراف های از پیش آماده دارد.
Numbers عمده تمرکز خود را روی عناصر گرافیکی و نمودارها گذاشته و به خوبی اکسل قادر به مدیریت مجموعه داده های عظیم نیست. علاوه بر این باید به این نکته هم اشاره کرد که Numbers در انحصار دستگاه های اپل است و نمی توانید روی ویندوز از آن استفاده کنید. امکان ذخیره سازی صفحات گسترده در قالب فایل های اکسل با پسوند XLSX مهیا شده تا کاربران ویندوزی هم بتوانند صفحات گسترده Numbers را درون اکسل باز کنند.
آپاچی اوپن آفیس نرم افزار صفحه گسترده رایگان و متن باز از قابلیت های مختلفی مانند ویرایش گروهی، فرمول های زبان طبیعی (برای نوشتن فرمول با کلمات)، دیتا پایلوت (برای بیرون کشیدن داده از دیتابیس های سازمانی) و همینطور قالب بندی های مختلف برای سلول ها پشتیبانی می کند. نکته مهم اینکه برنامه Apache از زبان برنامه نویسی ماکرو متفاوتی نسبت به اکسل استفاده کرده و گزینه های کمتری هم برای رسم نمودار دارد. OpenOffice Calculator را می توان روی پلتفرم های ویندوز و macOS دریافت کرد.
اما در ادامه بصورت موردی به بررسی گوگل شیت و امکانات آن و همچنین مقایسه با ماکروسافت اکسل می پردازیم.
گوگل شیت (Google Sheets) یک نرم افزار ساماندهی اطلاعات است. گوگل شیت نرم افزار آنلاین است که می توان از آن در مرورگر، تلفن همراه یا رایانه شخصی استفاده کرد. البته باید توجه داشت که تنها کاربران گوگل می توانند از این نرم افزار استفاده کنند؛ اگر هنوز حساب کاربری گوگل یا Gmail ندارید، برای استفاده از گوگل شیتز، ابتدا یک حساب کاربری در گوگل برای خودتان ایجاد کنید.
باوجود شباهت های بسیار زیادی که بین این دو نرم افزار وجود دارد، خدماتی که به کاربر ارائه می دهند کاملاً یکسان نیست. مزایای گوگل شیت و مقایسه آن با اکسل را در ادامه بخوانید.
گوگل شیت یک نرم افزار تحت وب است و شما الزامی به دانلود آن نخواهید داشت و تمام تغییرات فایل نیز در فضای ابری به صورت ایمن ذخیره خواهد شد و در مراجعه بعدی به راحتی در دسترس خواهد بود. اما این نکته هم خالی از لطف نیست که بدانید حجم فایل های اکسل معمولا زیاد نیست اما برای دسترسی به آن باید به کیس خود دسترسی داشته باشید.
یکی از تفاوت های موجود بین نرم افزار اکسل و گوگل شیت که البته برای کاربر تخصصی بسیار مهم تلقی می شود، ظرفیت پردازش داده است. در حالی که گوگل شیت می تواند تقریباً 5 میلیون سلول را در خود جای دهد و پردازش کند، اکسل می تواند بیش از 17 میلیارد سلول را در صفحات مختلف خود مدیریت کند. بنابراین فضای ذخیره سازی اکسل بیشتر است. اگر کاربر تخصصی هستید و نیاز به پردازش روی داده های بسیاری زیاد و پیچیده دارید، به سراغ اکسل بروید.
اکسل نیز محدودیت هایی در زمینه تعداد ستون ها دارد. اینکه در هر کاربرگ می توان چند ستون قرار داد، سوال خیلی از کاربران اکسل است. آیا ستون های اکسل محدودیتی از نظر تعداد دارند؟ همچنین این پرسش که چند ردیف را می توان در هر کاربرگ و شیت اکسل تعبیه کرد، از سوالات پر تکرار کاربران اکسل است. آیا محدودیتی از نظر تعداد ردیف ها در اکسل وجود دارد؟
آخرین نسخه از اپلیکیشن اکسل از 16384 ستون پشتیبانی می کند. حداکثر طول هر ستون هم معادل 255 کاراکتر است.
نسخه مایکروسافت آفیس محدودیت ستون ها
اکسل 2003- 256 ستون
اکسل 2007- 16384 ستون
اکسل 2010- 16384 ستون
اکسل 2013- 16384 ستون
اکسل 2016- 16384 ستون
اکسل 2019- 16384 ستون
آخرین نسخه از اپلیکیشن اکسل از 1048576 ردیف به ازای هر صفحه گسترده پشتیبانی می کند.
بیشینه ارتفاع هر ردیف هم معادل 409 امتیاز (Point) است.
نسخه مایکروسافت آفیس محدودیت ردیف ها
اکسل 2003- 65536 ردیف
اکسل 2007- 1048576 ردیف
اکسل 2010- 1048576 ردیف
اکسل 2013- 1048576 ردیف
اکسل 2016- 1048576 ردیف
اکسل 2019- 1048576 ردیف
در بحث توابع هر دو نرم افزار اکسل و گوگل شیت، تفاوتی خاصی ندارند و خدمات یکسانی ارائه می دهند. البته ناگفته نماند که اکسل اندکی در ارائه توابع تخصصی تر و تحلیل داده ها، ماکرو و مدل سازی قوی تر ظاهر شده است.
نرم افزار اکسل در تصویرسازی داده ها از تنوع و کیفیت بیشتری برخوردار است. اکسل در زمینه انواع شکل های مختلف برای نمایش و طرح های نموداری آماده نیز نسبت به گوگل شیت برتری دارد.
مفید بودن یا نبودن یک برنامه صفحه گسترده به امکانات ارائه شده در توابع فرمولی آن بستگی دارد. توابع و فرمول ها از بسیاری جهات می توانند کار را آسان کنند. اکسل و گوگل شیت فرمول های ابتدایی مانند SUM AVERAGE،MIN و MAX را ارائه می دهند. کاربرانی که به دنبال محاسبه مبالغ یا حداکثر مقادیر در صفحه گسترده هستند، چنین فرمول هایی را در هر دو برنامه می توانند پیدا کنند.
اکسل مجموعه گسترده ای از فرمول های پیشرفته را که برای موارد خاص طراحی شده اند، ارائه می دهد. از طرف دیگر، گوگل شیت فرمول های خاصی مانند GOOGLEFINANCE یا سایر فرمول های مهندسی را ارائه می دهد که به شما امکان می دهد تا مثلاً قیمت های بازار سهام را وارد جداول خود کنید. با تمام این تفاسیر در مورد فرمول های بسیار پیچیده، اکسل هم چنان از گوگل شیت برتر است.
هنگام مقایسه قیمت نرم افزارهای اکسل و گوگل شیت، قطعاً گوگل شیت برنده ماجرا است، زیرا این سرویس به صورت رایگان در دسترس عموم قرار دارد. اکسل در بسته نرم افزاری مایکروسافت آفیس موجود است که در خارج از ایران نیاز به خرید اشتراک سالانه دارد.
شاید برایتان پیش آمده باشد که کار کردن در زمان طولانی روی یک سند با تمام جزییات و دقت بالایی که برای درج اعداد نیاز است، یادتان رفته که تغییرات را در حین و یا پایان کار ذخیره کنید و یک اتفاق ناگهانی، مثلاً قطعی برق تمام زحماتتان را هدر می دهد. گوگل شیت برای جلوگیری از این مسئله، به طور خودکار و دوره ای بدون این که نیاز باشد شما کاری بکنید تغییرات اعمال شده را برایتان ذخیره می کند. البته در اکسل هم می توانید تنظیم کنید هر چند دقیقه فایل اکسل ذخیره شود.
گوگل شیت از فرمت های گوناگونی از جمله Excel,.csv,.tsv و .ods به عنوان ورودی پشتیبانی می کند و هم چنین گزارش نهایی خود را می تواند در قالب های Excel,.csv.txt ,.ods و PDF و HTML ارائه دهد.
اگر نیاز دارید که برخی کلمات یا عبارت ها را از یک زبان به زبان دیگر ترجمه کنید، گوگل شیت فرمول خاصی ارائه کرده است که می توانید از آن برای ترجمه مستقیم یک کلمه منفرد و یا حتی دسته ای از کلمات در گوگل شیت استفاده کنید. برای این کار ابتدا باید فرمول زیر را به دقت در سلولی که می خواهید ترجمه انجام شود بنویسید.
نحوه استفاده از گوگل ترنسلیت در گوگل شیت:
=GOOGLETRANSLATE (مختصات سلول,”EN”,”FA”)
زمانی که می خواهید متنی را در سند خود ترجمه کنید، می توانید کلمه ها را مستقیماً برای ترجمه درون فرمول وارد کنید و یا این که آدرس سلول شامل کلمه/عبارت برای ترجمه را تعیین کنید. در نظر داشته باشید که تمام حروف کلمات در این فرمول بزرگ است.
هم چنین این نرم افزار امکان Spell Check را نیز در سلول های مورد نظرتان خواهد داشت که می تواند در تایپ های طولانی بسیار به شما کمک کند. البته در نظر داشته باشید این اصلاح کلمات برای زبان انگلیسی مفید است. برای این کار وارد منوی tool شوید و از آن جا گزینهٔ Spell Check را انتخاب کنید تا نرم افزار اصلاحات املایی خود را پیشنهاد دهد.
گوگل برای راحتی کاربران این نرم افزار امکانات سایر نرم افزارهای دیگر خود را نظیر slide یا Google Form در اختیار آنان قرار دهد. مثلاً با استفاده از این قابلیت شما می توانید در گوگل فرم یک نظرسنجی تعریف کنید و بعد آن را به آسانی به گوگل شیت اضافه کنید.
همان طور که گفته شد برای استفاده از این نرم افزار باید به اینترنت متصل شد. سپس متناسب با هر دستگاهی یعنی اپلیکشن تلفن همراه، نرم افزار کامپیوتر یا خود وب سایت و مرورگر که در اختیار دارید می توانید از امکانات آن استفاده کنید. برای دانلود آخرین نسخه نرم افزار گوگل شیت به لینک های زیر مراجعه کنید:
در آخر بهتر است بدانید انتخاب ابزار مناسب برای پیشبرد کار باید درست انتخاب شود که در صورتی افزایش داده ها و گسترش کسب و کار هزینه های بیشتری را برای تحلیل داده و بازگشت به سیستم های کاغذی و وابسته به اشخاص متحمل نشوید. انبارداری آنلاین و نرم افزار انبار آنلاین می تواند گزینه خوبی برای بهره بری آنلاین از سیستم مدیریت لحظه ای کالا باشد. برای مشاهده دمو رایگان از اینجا وارد شوید.